VW споделя прекалено много дизайнерски линии

Volkswagen

Освен че е най-големият автомобилен производител в света с 10,7 милиона автомобила, продадени през 2017 г., Volkswagen Group има и най-голямото портфолио от марки в автомобилния свят.

По-конкретно, компаниите, които оперират под чадъра на VW Group, са Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT, Škoda и Volkswagen, както и мотоциклетите Ducati и камионите MAN и Scania.

За икономичното управление на всички тези марки все повече и повече превозни средства използват съвместна технология, като модулната платформа MQB за 60 милиарда долара, която понастоящем се използва в повече от 25 модела на Audi, Seat, Škoda и Volkswagen.

Въпреки че това е често срещана практика сред големите автомобилни групи, напоследък Volkswagen започна да споделя не само двигатели, механични части и интериорни компоненти в различни марки, но и детайли от дизайна.

В края на 80-те години на миналия век BMW въведе идентичността в гамата си, но други луксозни производители като Audi и Mercedes-Benz я пренесоха на следващото ниво, като някои от моделите изглеждаха почти идентични. Пример за това са сегашните C-Class Coupe, E-Class Coupe и S-Class Coupe, които се различават по размер и няколко елемента от дизайна, но въпреки това изглеждат много еднакви.

Въпреки това, скорошните модели са доказателство, че този вид еднообразност бавно се разраства сред марките на VW Group.

За да покажем някои прилики в дизайна на модели на VW Group, представяме следния списък.
* Забележка – не сме включили Volkswagen Up !, Seat Mii и Skoda Citigo (2012) или Seat Exeo (2008) и Audi A4 (2001), тъй като те са със сменени емблеми, използващи точно същите панели за намаляване на разходите.

Volkswagen Touareg (2019) и Audi Q5 (2017) – профил и задни калници

Volkswagen

Последното поколение на Touareg служи като водещ модел на Volkswagen и споделя своите основи с Audi Q7, Porsche Cayenne и Bentley Bentayga. Странното е, че дизайнерите на Volkswagen имитират линиите на профила и дизайна на задните калници (както и на предните фарове и отворите на предната броня) на по-малкия Audi Q5 в стремежа си да разграничат Touareg от сегмента.

Volkswagen Polo MK6 (2018) и Audi Q2 (2017) – задни светлини

Volkswagen

Квадратните задни светлини на Audi Q2 изглеждат много сходни (въпреки че не са идентични) с тези на VW Polo MK6, което стана очевидно от първата тийзър снимка на модела, издадена от Volkswagen миналата година.

Seat Ateca (2017) и Skoda Karoq (2018) – профил и задница

Volkswagen

И двата компактни SUV-а се основават на платформата MQB, което означава, че те ще имат силна прилика в пропорциите си. Това твърдение е малко несправедливо, защото както можете да видите колите споделят много от панелите на каросерията си (врати, калници, покрив и т.н.). Дизайнерите на Seat и Skoda решават да включат и подобни линии на задницата и стоповете в по-големия Skoda Kodiaq (2017 г.).

Volkswagen Golf MK7.5 R (2017) и Porsche Macan (2015) – задна броня

Volkswagen

Приликата тук не е толкова силна, но можете да видите, че детайлите на дизайна на задната броня и задния дифузьор на немския хечбек имат някои прилики с компактния SUV от Щутгарт.

Изглежда, че тези признаци биха могли да доведат до още по-общо и хомогенно бъдеще на автомобилната индустрия по отношение на стилистиката. Ако успее, „тенденцията“ на VW Group може да бъде последвана от големи производители като  FCA Group, Hyundai-KIA-Genesis или Renault-Nissan-Mitsubishi.

Volkswagen

Основният проблем, който имаме с тази стратегия, е, че не говорим за икономична мярка за използване на една и съща структура на каросерията при различни модели (което е логично и винаги е било нужно при автомобилните партньорства), но е по-скоро маркетингов инструмент за обединяване на стила към цялостно приложение на марката. В най-лошия сценарий този ход може бавно да унищожи свободата на дизайнерите да създават уникални и интригуващи форми и като дългосрочен ефект би могъл да направи ежедневието ни още по-скучно, лишено от нови и вълнуващи коли.