Porsche обмисля електрически наследник на 918

918

Porsche работи върху няколко електрически автомобила, като Taycan и Taycan Cross Turismo. Macan ще се присъедини към гамата през следващото десетилетие, като може да бъде последван и от електрически Cayenne.

С това богато портфолио компанията има много солидна основа, за да започне сериозно да мисли за нов хиперкар. И така, какво се очаква от духовния наследник на 918 Spyder? Според главния изпълнителен директор Оливър Блуме, който говори с TopGear при премиерата на Cayenne Coupe, това може да бъде напълно електрически автомобил.

„Тук имаме голяма история и ще я имаме и в бъдеще. Това трябва да бъде най-доброто на пазара, най-добре представящото се… точно сега нямаме концепция за тази кола ”, каза Блуме. – „Но може ли да е чисто електрическа кола? Да „.

Това „да“ ще постави нови предизвикателства пред Ferrari, McLaren и, защо не, Lamborghini. Първите две се появиха съответно с LaFerrari и P1, за да се конкурират с 918. От Lambo пък показаха Asterion Concept, която беше представена точно при появата на 3-те хибридни хиперкара, но така и не видя бял свят.

918

Porsche може да се възползва и от опита на Rimac в областта на електрическите модели. Германският автомобилен производител купи 10% дял в хърватската компания, която стои зад зашеметяващите Concept_One и C_Two.

След три години и 918 броя, 918 Spyder бе преустановен през 2015 г. Хибридният хиперкар е с обща мощност от 887 к.с., стига 100 км/ч. за 2,8 секунди и максимална скорост от 345 км/ч. Моделът може да бъде задвижван само на електричество за кратки периоди от време и да развива скорости до 150 км/ч.

Неговият наследник обаче, независимо дали ще е изцяло електрически или не, няма да пристигне преди 2025 г., както вече заяви Блуме в предишно интервю.