Porsche Cayenne Coupe идва за BMW X6

Cayenne Coupe

След повече от десетилетие, откакто BMW започна да продава първия по рода си SUV Coupe в света, сегментът вече е богат на опции от някои от най-добрите автомобилни производители в света.

Mercedes първи отговори с GLE Coupe през 2015 г., следван от Lamborghini и Audi с Urus и Q8 съответно. Сега, Porsche дава своя отговор под формата на Cayenne Coupe, проект, който беше наскоро одобрен.

Не знаем дали моделът ще се казва така, но Cayenne вече е разпознаваемо име и доколкото можем да кажем, този прототип споделя дизайна на по-практичния си брат – същите фарове, същият капак и подобен дизайн на решетката.

Разбира се, след С-колоната, нещата започват да се променят. За разлика от обикновения Cayenne, този модел има рязко спускаща се линия на покрива, по-рязка линия на прозореца и прибиращ се заден спойлер. Мястото за номера е преместено от багажника на бронята. Задните светлини, за съжаление, остават скрити.

Таблото, както можете да видите, остава непроменено спрямо най-новия Cayenne, което може да се очаква. Най-новият Cayenne е вече един от най-модерните SUV-ове в класа си. Екстри като дигитален кокпит, първокласна аудио система или масивна 12,3-инчова инфоразвлекателна система със сензорен дисплей ще намерят място в Coupe версията.

Промените биха засегнали багажно пространство. Cayenne се радва на около 770 литра, докато новият модел ще бъде по-непрактичен, а линията на покрива ще остави по-малко място за пътниците отзад.

Що се отнася до активната безопасност, Porsche може да вкара функции като помощ при нощно виждане, асистент при смяна на лентата, асистент за поддържане на лентата и асистент при задръстване.

Според съобщения, марката може да се замисли при предлагането на дизелови двигатели в Cayenne Coupe. Вместо това те биха могли да използват 2.9-литровия битурбо V6 двигател на Cayenne, който разполага с 440 к.с. и въртящ момент от 550 Nm. Що се отнася до топ версията, тя може да получи Twin Turbo 4.0-литров V8, който изстрелва 550 к.с. и 700 Nm в Panamera Turbo.

Тъй като Cayenne Coupe и Cayenne споделят същата платформа с Panamera, хибридна версия е много вероятна.

Porsche може да разкрие Cayenne Coupe преди края на 2018 г., но по-вероятно е колата да се появи някъде през следващата година като модел за 2020 година.