lamborghini urus

Urus… не особено красиво име за особено красив SUV. Освен това е един от най-дълго чаканите модели на марката и определено е първият супер спортно насочен всъдеход.

Според Lamborghini, Urus е напълно равностоен противник на останалите модели на компанията. И числата го потвърждават! Въпреки формата си, попадаща в сектора на BMW X6 и Mercedes GLE, той е способен да достигне 100 км/ч за 3.6 секунди преди да „удари“ максималните 305 км/ч… Както обичаме да казваме в такива моменти – децата няма да закъсняват вече за училище!

За постигането на тези данни, Lamborghini-то с кофти име разчита на 4.0 литров двойно турбиниран V8 двигател с 641 к.с. и 850 Нм въртящ момент. Те му позволяват също да спринтира от 0 до 200 км/ч за 12.8 секунди. Разбира се, всичката тази мощност се изпраща до четирите колела в съотношение 40/60 за задния мост, варирайки спрямо тягата при ускорение.

Освен това Urus е взел технологията за завиване на задните колела от Aventador S, която ги кара да свиват обратно на посоката на предните при ниска скорост (за по-добра маневреност) и в същата посока, когато скоростта е висока (за подобряване на стабилността).
lamborghini urus

Въпреки твърдението на италианския производител за спортните качества на SUV-а, може би ще си кажете, че той си остава висока и тромава машина, която няма как да се конкурира с расовите спортисти Huracan и Aventador. Е… от компанията биха поспорили. Инженерите твърдят, че са постигнали максимално нисък център на тежеста, монтирайки V8 мотора ниско в коша, а централната турбина възможно най-близо до горивните камери, за да се постигне светкавичен отговор от двигателя при настъпването на десния педал.

Италианците са помислили и за удобството при придвижване по различни терени. За целта можете да избирате между цели шест режима на поведение Strada, Sport, Corsa, Neve (сняг), Terra (офроуд) и Sabbia (пясък) плюс един допълнителен Ego, който ви позволява сами да персонализирате настройките. Докато режимите за сняг, кал и пясък ще повдигат шасито нагоре, за да се постигне висока проходимост, то първите три Strada, Sport и Corsa ще намалят клиренса и ще втвърдяват амортисьорите, подготвяйки Urus-а за писта или градски слалом.След като представихме динамичните данни на новия всъдеход на Lambo, нека обърнем внимание и на зашеметяващия му външен вид.

Въпреки, че на снимки не изглежда особено голям, Urus е с почти 20 см по-дълъг от Mercedes GLE Coupe, почти идентично широк и малко-по-нисък (с близо 10 см). Той има 3003 мм колесна база и тежи малко под 2.2 тона. По-лек е от Porsche Cayenne Turbo, макар че използва именно неговото шаси MLB EVO.
urus

Въпреки сегмента, който заема, Urus показва в пълна сила екстериорните пропорции характерни за суперавтомобилите „2/3 тяло и 1/3 прозорци“. Фирмените линии с Y-образни елементи се забелязват навсякъде – в LED светлините, в стоповете, зад арките над предните колела, както и в приливането на долната странична линия към задните калници. Скосението на покривната линия над задния прозорец пък издава моментално от къде идва модела и дори най-неопитните автомобилни фенове биха познали ДНК-то на Aventador пренесено в спортния SUV. Задницата приключва със силно изпъкнал дифузьор, обгръщащ застрашителни изпускателни тръби.

Оставяме екстериора на страна и надникваме в салона.

Хексагоналните геометрии, които изпълват предната решетка са стилно пренесени и в интериора. Забелязваме ги в духалките на парното, таблото с уредите и дори поглеждайки към страничните огледала – отново запазена марка на Lamborghini.
Дизайнът на купето бълва лукс, но напомня за спортния си характер с някои детайли, като например 3-спицовия волан с алкантара в зоните на хвата.
Водачът ще седи в електрически регулируеми седалки с 12 степени (18 срещу доплащане) и ще има на разположение цели 3 TFT дисплея, множество модерни системи за защита и такива подпомагащи шофирането.

От гледна точка на по-фините технологии, Lamborghini Urus разполага с информационно-развлекателна система от последно поколение, към която можете да свържите своя Iphone или Android смартфон чрез съответните приложения. Стандартната звукова система се състои от 8 говорителя, но срещу доплащане получавате Bang & Olufsen с 3D звук и изход с 1700 вата.

Тъй като все пак говорим за семеен модел, няма как да не отбележим, че багажника предлага стандартно 616 литра обем и може да се увеличи до 1596 литра, ако бутнете задните седалки.

Lamborghini Urus ще бъде лансиран в началото на 2018 година на цена от 171 429 евро.