Audi развива мощен E-Tron GTR, който може да замести R8

R8

Решението на Audi да разработва електрически превозни средства може в крайна сметка да доведе до смъртта на емблематичния R8.

Новината не носи само негативи, тъй като Car Magazine съобщава, че моделът ще бъде заменен от нов спортен автомобил, наречен e-tron GTR.

Според слуховете, той ще дебютира през 2022 г. Моделът ще има 95 kWh твърда батерия, която захранва три електромотора, които произвеждат комбинирана мощност от 670 к.с. Това ще позволи на автомобила да ускори от 0 до 100 км/ч. за малко повече от две секунди.

Това са доста впечатляващи цифри, както и пробега от 483 км – почти 160 км повече от кросоувъра e-tron. Също така се съобщава, че спортният автомобил има възможност за безжично зареждане, но няма информация за това колко време ще продължи самият процес.

R8

Подобно на e-tron GT, e-tron GTR ще се „основава на J1 платформата на Porsche Taycan.“

Докладът със сигурност е интересен, но трябва някои неща да се вземат предвид. Преди това Volkswagen обяви, че производствената линия за твърди батерии трябва да бъде готова до 2025 г., но масовото производство вероятно ще се случи между 2025 и 2030 година.

Това не е първият път, когато чуваме, че Audi планира да построи мощна електрическа кола. Още през януари председателят на Audi Брам Шот потвърди плановете си да постави концепцията PB18 e-tron в ограничени бройки.

Концепцията е до голяма степен идентична със слуховете за e-tron GTR, тъй като тя включва твърда батерия и три електродвигателя, които могат да произвеждат до 764 к.с. Това позволява на автомобила да ускори до 100 км/ч. за малко повече от две секунди.