Дизайнерите на Audi искат PB18 E-Tron Supercar да се произвежда

PB18

Ако дизайнерите от Audi имаха думата, смелият електрически суперавтомобил PB18 e-tron би достигнал производствената линия.

Говорейки пред Autocar на автомобилното изложение в Лос Анджелис, шефът на екстериора на Audi Андреас Минд разкри, че дизайнерският екип на автомобила се опитва да го доведе до пазара. Желанието на дизайнерите обаче не е лесно за германския автомобилен производител.

PB18 се разграничава от другите смели концептуални автомобили по централната позиция на водача. Разработването на автомобил с такава позиция би било изключително скъпо за Audi, особено след като производството на превозното средство би било изключително ограничено. Освен това, за Audi е практически невъзможно да се комерсиализира интериорът, в който седалката на водача безпроблемно се премества от лявата страна на автомобила до центъра, както го прави в концепцията.

Това не би било единственото предизвикателство. Освен това, Минд каза, че инженерите ще трябва да разработят адекватни охладителни системи за мощния изцяло електрически задвижващ механизъм. Концепцията използва три електрически двигателя. Един от тях е монтиран на предната ос и доставя 201 к.с., а другите два на задния мост произвеждат по 234 к.с., което прави общо 671 к.с. За автомобила е разработена и функция за увеличаване на мощността, достигаща 764 к.с. за кратки моменти на ускорение.

В концептуален вид, Audi заяви, че това би позволило време от около две секунди за достигане до 100 км/ч., а максималната скорост би могла да е над 300 км/ч.

В допълнение към тези предизвикателства е очевиден и фактът, че PB18 е-tron е предвиден да използва твърди батерии с капацитет 95 kWh. Подобна батерия ще бъде на разположение в бъдеще, така че този автомобил не е още готов за производство.

Audi може и да укроти външния вид, може да вкара по-конвенционален интериор и електрическия двигател от e-tron GT например, койтопредлага 590 к.с.