Защо всички задни светлини приличат на щипка на рак?

задни светлини

На автомобилното изложение в Ню Йорк видяхме много хубави коли. Audi RS5 Sportback е направо великолепен. А какво ще кажете за Genesis Essentia GT Concept? Е, това е шоубизнес.

Въпреки тези красиви машини, забелязваме напоследък специфичен тренд в автомобилния дизайн, а именно задни светлини с форма на щипка на омар.

Вижте задницата на Acura RDX 2019. Моделът има голям спойлер върху покрива, малко стъкло и преди да се придвижите по-надолу, чифт задни светлини като щипки. Интересна част от дизайна на RDX е, че горната част на щипката… така де на стопа е разположена на задницата на SUV-а, а основата е разположена отстрани.

Този дизайн не е само при Acura. Можете да видите подобни форми и при ноото Subaru Forester. Но този път основната част на стопа е предимно отзад на SUV-а. Все пак ясно различаваме С-образната форма.

Този дизайн не стои лошо върху SUV или кросоувър, тъй като тяхната висока и по-ръбата форма си отива с острите стопове. Но тази идея се е разпространила и в други видове автомобили. Новият Honda Civic е отличен пример за това явление. Добрият компактен автомобил вече има полемичен стайлинг, който не се харесва на всички, а стоповете като рачешки щипки със сигурност не помагат. Това е още по-забележимо в Civic Coupe, тъй като при тези модели задните светлини се свързват със светлината на самия багажник.

Honda изглежда, че се придържа към този дизайн, тъй като той е преобладаващ и в Accord. Всъщност, задните светлини, наподобяващи щипка на омар могат да бъдат намерени в много от автомобилите на Honda. Ако погледнете Clarity, тя е там, както и в Odyssey.

Изглежда, че задните светлини с подобна форма са на мода при масовите автомобили. Но Toyota може да промени това със спортния и красив Corolla Hatchback. И Volvo възприема дизайна благодарение на S90 и, до известна степен, в прекрасното V90.

В края на краищата този дизайн изглежда ужасно, странно оформен и не прави нищо, за да подчертае линиите на автомобилите. Къде изчезнаха тънките задни светлини, като на гореспоменатата Essentia Concept или Jaguar F-Type. И те не е нужно да бъдат скучни, тъй като един поглед върху футуристичните светлини на BMW i8 може да промени мнението на всеки.

задни светлини