Corolla Hatch 2019 обещава да е забавна

Corolla

С няколко изключения, Toyota е синоним за здрави, но скучни превозни средства, които ще ви отведат от точка А до точка Б, ден след ден, без никакъв проблем – и нищо повече. Това не е непременно лошо нещо, тъй като има много клиенти, които оценяват такива качества, но японската автомобилна компания иска да промени образа си.

През 90-те години Toyota разполагаше с три автомобила, ориентирани към мощ. Преподобната Supra със своя иконичен twin-turbo 2JZ 6-цилиндров редови двигател, бързата MR2 със средно-разположен двигател, известна като Ferrari за бедните, и Celica GT-Four, хомологирана специално за рали група А.

Разглеждането на актуалния списък на спортните превозни средства на Toyota днес е доста тъжно. Имаме само 86, но тя излезе отдавна и мощността е недостатъчна за днешните стандарти. Това няма да се промени въпреки факта, че шасито може лесно да се справи и с повече.

Corolla

 

Нещата обаче започват да се случват при Toyota. За начало, новата Supra ще дойде в близко бъдеще. И макар да е далеч от това да бъде наречена хот хеч, новата Corolla Hatchback, известна също като Auris в Европа, може да бъде много по-спортна, отколкото колата, която заменя.

Вълнуващата кола рядко е достъпна, но с новия хечбек на Corolla изглежда, че Toyota наистина се опитва да я направи забавна. Хечбекът е построен върху новата глобална архитектура на Toyota (TGNA), която също е в основата на CH-R и Camry, като последната се оказа по-спортна от очакваното. По-важното е, че шасито е с 60% по-голяма устойчивост на усукване в сравнение с Corolla iM, което се отразява добре на динамиката.

Двигателят е изцяло нов 2.0-литров 4-ицилиндров. Тук нямаме форма на принудително пълнене, но все пак звучи обещаващо с директно и порт впръскване и променливо газоразпределение. Нищо кой знае колко впечатляващо, но той е комбиниран с изцяло нова 6-степенна ръчна скоростна кутия.

Corolla

Производителите бягат от ръчните трансмисии и такъв, който е хвърлил усилията и парите си в разработването на изцяло нова кутия, е вече рядкост. Докато 6-степенната скоростната кутия е добра новина за ентусиастите, има и CVT, за която фирмата твърди, че е първата, в пътнически автомобил с launch предавка. Ще бъде интересно да видим как работи модела с нея.

Новата Corolla има по-нисък център на тежестта и преработено окачване спрямо своя предшественик. Кога за последен път чухте, че Toyota говори за център на тежестта? Да, това беше преди шест години, когато се появи купето 86.

За щастие няма да се налага да чакаме дълго, за да получим повече информация за Corolla хечбека, тъй като тя ще направи своя дебют на автомобилното изложение в Ню Йорк, което започва тази седмица.