toyota supra

Тя е тук, официално представена и най-накрая истинска, а не виртуално нарисувана!
Легендарният модел на Toyota, който всички очаквахме с нетърпение да видим бе разкрит в Женева и разбира се ние сме нетърпеливи да ви запознаем с него. Но трябва първо да отбележим, че колата на снимките не е точно моделът, който бихте могли да си купите от шоурума. Това е концептуална версия на спортната модификация от Gazoo Racing (официално спортно подразделение на Toyota), която съвсем скоро ще бъде добавена в ъпдейта на играта Gran Turismo Sport за PS4.

Цели шестнайсет години след слизането на генерация Mk4 от поточната линия, този прототип доказва намерението на компанията да върне името Supra на бял свят. През последните няколко години бяхме измъчвани и измъчвани с няколко незначителни подробности относно задаващия се наследник на модела, но сега сме убедени, че новата Supra е награбила с пълни шепи от прототипа FT-1 представен през 2014 г. Освен това проектът е плод на партньорството между японският производител и BMW, откъдето ще бъде родено и следващото поколение Z4. Дори сега, наблюдавайки новата Toyota Supra, можем да научим доста за немския роудстър, който ще бъде лансиран за продажба първи от двата автомобила.

supra

И така, какво знаем за модела?

Изтеклата информация показва, че разработения от BMW 3.0-литров 6-цилиндров двигател ще разполага с 335 к.с. и 450 Нм въртящ момент, което изглежда като напълно адекватна мощност за малкото купе на Supra, а и когато става дума за 3-литрови шестаци – BMW е фирмата. Тук идва голямто „НО“, което ще разочарова феновете. За съжаление единственият избор за скоростна кутия е автоматична, докато ръчната трансмисия ще бъде налична единствено при BMW Z4.

Гледайки снимките на Gazoo Racing Supra, забелязваме доста сходни черти със старата Mk4 като например пропорциите, които се забелязваха още при шпионските снимки или характерната гърбица на предния капак, превърнала се в запазена марка още преди 16 години. Същото се отнася и за задницата на колата. Абстрахирайте се от огромното крило и ще забележите познатия овал в опашката тип ‘Duck Tail’ (патешка опашка. Отново характерен елемент при спортните Тойоти от края на 90-те, включен и в дизайна на Celica T20.

Ако продължите да „събличате“ аеродинамичния пакет на колата от снимките – масивните калници, агресивния дифузьор и предната броня, можете да си изградите изображение на модела, който ще влезе в производство за крайна употреба.

Интересен елемент в Gazoo Racing Supra е разположението на тръбата за изгорелите газове. Тя е заела централно място в задната броня над дифузьора и със сигурност ще се хареса на феновете, ако и в серийния модел остане именно там. Друг закачлив елемент от концепта е състезателния номер ’90’, който отново не е случаен. Това е препратка към вътрешно фирмената номерация на спортните проекти – предишните Супри са били с номера A40, A60, A70 и A80.

toyota supra

Колата от снимките, разбира се, е опакована почти изцяло в карбон включително предният капак, дифузьорът, страничните огледала, крилото, брони и прагове. Спортните джанти с централен болт са обути в каучук Michelin, а интериорът е украсен единствено със седалка, волан, ролкейдж, пожарогасител и опростено табло. От пейзажа в салона можем да добием представа горе-долу къде ще бъде разположен екрана за инфо-развлекателната система, но нищо повече за момента.

За сега това е информацията, която е налична покрай ‘възкръсването’ на модела. За всички, които се вълнуват от дебюта на новата Supra, остават множество въпроси без отговори, но ви уверяваме, че ще ви държим в течение по темата, от която ние също тръпнем. За момента важното е, че една огромна легенда се завръща !