V90 T8

Volvo V90 T8 може да се окаже едно от малкото комбита, разполагащи и с електрическа plug система.

Mercedes и Audi все още не се очаква в скоро време да разработят E-Class Estate и A6 Avant e-tron. BMW пък едва ли ще създадат Touring версия на своя 530e. Така излиза, че V90 T8 е в перфектна позиция в момента.

Задвижващата единица в луксозното комби е подобна на тази в T8 XC90 SUV. 4-цилиндровият двигател отговаря за задвижването на предната ос, докато електромотор се справя чудесно със задната. Между другото от марката съобщиха, че не смятат да разработват двигатели с повече от 4 цилиндъра.

Свързващото звено между двата мотора е батерия, разполагаща с 10.4kWh. Капацитетът ѝ е увеличен в сравнение със SUV-а – 9.2kWh. Тя може да се зареди напълно за два часа и половина. Не е пожертвано пространство в багажника за сметка на батерията, както често се случва в други хибридни модели.

Изцяло на ток V90 T8 може да измине 45 км. Това е напълно достатъчно за кратки придвижвания из града. Зареждането след това може да се случи навсякъде и така ще имате най-евтиното комби с 400 к.с.

Като заговорихме за мощност, време да споделим, че шведът дава забележителни показатели. Ускорението до 100 км/ч. отнема само 4.8 сек, а максималната скорост е 250 км/ч. Така той се доближава до Audi RS4 B7 с V8-мак, който доскоро се смяташе за изключително бързо комби. Няма смисъл да споменаваме изключително ниските вредни емисии от 46g/km и скандалния разход от 1.67 л/100км.

Спокойно можете да шофирате с V90 T8 на електричество до 125 км/ч. При избора и на двата задвижващи механизма се сдобивате с 4х4 автомобил, подходящ за всякакви настилки. Зареждането на батерията може да се случва и в движение, зависи само от вас. Тогава ще разполагате с комби с 312 к.с. на предните колела.

Дигиталният дисплей може да ви показва кога точно ще се включи двигателят с вътрешно горене. Това зависи от оставащия заряд в батерията и използването на педала на газта. Той ще се включи при минимално натоварване, когато автомобилът има нужда от него. Запалването му става толкова незабележимо, както сме свикнали да работят всички нови модели на Volvo – без усилие и безкрайно приятно.

Като екстри към модела можете да си добавите еадаптивно окачване, Bowers & Wilkins аудио система и R бодикит. С теглото си от 2011 кг. обаче това не е най-подходящият автомобил за R външен вид, но на кого му пука. Въпреки всичко тромавостта и ефективният двигател, който под стрес не дава това, което се очаква, записват черни точки на V90 T8.