essentia

Няколко седмици след края на автомобилния салон в Женева, Ню Йорк се превърна в място където автомобилните произовдители преместиха щандовете си. И най-голямата изненада за присъстващите там дойде от ъгъла на Genesis, които показаха прототипа от бъдещето – електрическият концепт Essentia.

Genesis Essentia представлява хипотетичната визия на корейския производител за луксозен турър от близкото бъдеще. Двувратото купе с ниска покривна линия е построено върху монокок карбоново шаси с панели също от въглеродни влакна, превръщащо не малката на размери кола в доста лека и здрава.

От компанията не споделят много информация за електрическото задвижване на Essentia, освен че ще има няколко електромотора и пакет батерии разположени в централния тунел под пода. Инженерите смятат, че заветната дисциплина от 0 до 100 км/ч ще бъде извършвана за само 3 секунди, което честно казано в последно време с все повечето електрически спортни коли не ни се струва толкова недостижимо и изненадващо.

essentia

Външният вид на протипа почти не подлежи на коментар. Дизайнът е крайно стилизиран с огромни арки над калниците помещаващи съответно огромни джанти, а предният въздухозаборник е добил форма на диамант. Скосената над багажника покривна линия завършваща с нежен спойлер допълнително подчертава спортния характер на Essentia.

Това което е още „по-лудо“ от екстериора е интериорът на концептуалния луксозен Genesis.

С отварянето на вратите около монокока ще забележите уникалната G-Matrix обвивка на салона, която е направена изцяло на 3D принтер. Именно с нея компанията подчертава, че съвременната технология позволява да се разшири обхвата на стилистичната обработка на купетата по начин, който до момента не е бил възможен.
Централната конзола в купето на Genesis Essentia е обхванато изцяло от широк сензорен дисплей, а за шофьора има дори допълнителен 8-инчов екран.
Въпреки че колата изглежда сравнително компактна, тя разполага с две седалки отзад и голям багажник.

Корейският производител не изпусна да отбележи, че фокусът на екипа работил върху луксозното купе е бил насочен към усъвършенстването на интелигентните системи в колата. Например Genesis Intelligent Assistant позволява разпознаването на гласове и двупосочен диалог с автомобила, както и повишаване на качеството на гласовите команди. Също така ще можете да извършвате мобилни разплащания от централния си екран – функция, която може би ви се струва не особено вълнуваща и атрактивна в момента, но не се учудвайте, ако се наложи като задължителна в бъдеще.