Бъдещото Audi R8 ще бъде изцяло електрическо

R8

Третото поколение Audi R8 ще се откаже от 5.2-литровия V10 атмосферен двигател в полза на изцяло електрическо задвижване, което ще повиши производителността на автомобила до нови висоти.

Autocar твърди, че новото Audi R8 ще е вдъхновено от скорошната концепция PB18 e-tron. То използва електрическо задвижване с мощност от 764 к.с., а Audi смята, че може да достигне 300 км/ч. и да ускори до 100 км/ч. за малко над две секунди. Новото R8 ще предложи още по-добри резултати.

Твърди се, че електродвигателите на автомобила ще бъдат толкова мощни, че колата ще достави повече от 1000 к.с., които ще отиват към четирите колела. Това трябва да доведе до резултати, подобни на тези в следващото поколение Tesla Roadster и Rimac C_Two.

Остава да се разбере защо Audi са взели решението да променят R8 толкова радикално. Това означава повишаване на производителността чрез електрическо задвижване и е поредна стъпка към бавната смърт на двигателите с вътрешно горене.

Интересното е, че всички настоящи конкуренти на R8 се очаква да станат хибриди в началото на следващото десетилетие, а не изцяло електрически чудовища. Например, наследниците на McLaren 720S, Lamborghini Huracan и Ferrari 488 GTB ще бъдат хибриди. Очевидно следващият Huracan ще бъде единственият автомобил от VW Group, който ще се състезава в този сегмент.

Преди да пристигне новото Audi R8, ще се появят други изцяло електрически модели от Audi. Първият от тях ще бъде E-tron Sportback, подобен на кросоувъра E-tron, който се очаква скоро. След като тези два модела се появят на пазара, Audi Sport ще пусне първия си електрически модел, наречен E-tron GT, произведен като алтернатива на Porsche Taycan.