Audi e-Tron Vision Gran Turismo е брутален електрически автомобил

e-Tron Vision

Първоначално създаден, за да отпразнува 15-годишнината от видеоигрите Gran Turismo за PlayStation 4, Audi e-Tron Vision Gran Turismo беше представен и в реалния свят.

Построен в Инголщат като единствен състезателен прототип, той използва три електрически мотора, единият, от които задвижва предните колела, а другите два – към задния мост, всеки разполагащ с  268 к.с. за комбинирана мощност от 804к.с.

С тегло от 1,450 кг., на Audi e-Tron Vision Gran Turismo му отнема по-малко от 2,5 секунди, за да ускори от 0 до 100 км/ч., подпомогнат от съотношение мощност-тегло 1,78 кг за конска сила и 50:50 разпределение на теглото между предния и задния мост.

Любителите на състезателните автомобили вече знаят, че някои от дизайнерските елементи и цветовете на новото e-Tron Vision GT са вдъхновени от тези на Audi 90 Quattro IMSA GTO. Легендарният състезателен автомобил развълнува феновете на мотоспорта в Северноамериканските серии IMSA-GTO през 1989 г., с пилоти като Walter Rohrl, Hans-Joachim Stuck, Hurley Haywood и Scott Goodyear.

Състезателното такси ще бъде използвано в избрани състезания от Formula Е и други събития през тази година в ръцете на бившия пилот от DTM Рахел Фрай и победителят от Льо Ман Диндо Капело. Концептът ще се появи за първи път пред публика тази събота в Рим, Италия.

„Въпреки че дизайнът на виртуално превозно средство позволява много по-голяма свобода и създаването на концепти, които са трудни за изпълнение, ние не искахме да поставяме чисто фиктивен концепт върху колела“, каза Мартин Лихте, главен дизайнер на Audi. „Нашата цел беше напълно функционална кола. Audi e-Tron Vision Gran Turismo показва, че електрическата мобилност за Audi е много емоционална.“