tesla roadster

Със сигурност една от най-технологичните автомобилни компании в света е Tesla и буквално преди часове нейният изпълнителен директор и основател Илон Мъск го доказа за пореден път.

По време на дебютното представяне на дългоочаквания тежкотоварен влекач SEMI, Мъск шокира света с презентирането и на обещаната преди години втора генерация на Tesla Roadster. Моделът е първият произведен от калифорнийската фирма през 2008 година и тогава шокира света със своите динамични показатели и ефективност. Днес, 9 години по-късно, второто поколение на малкия електрически спортист пристига всякаш от друга планета отново в двуврата форма с изчистен футуристичен дизайн, който наподобява повече визия на прототип, отколкото на автомобил в серийно производство.

Предницата на новия Roadster навява спомени за родствена връзка с Model S в зоната на фаровете, но цялостно дизайнът е кардинално променен и всякаква прилика с бивши „роднини“ се изчерпва до там. Въпреки, че изглежда двуместен, Илон Мъск твърди, че в роудстъра са налични 4 седалки, макар и задните да са много малки.
Погледната отзад малката Tesla разкрива огромен дифузьор, подвижно крило и тънки LED светлини, пресичащи въздушните отвори.


Но, разбира се, голямата изненада се крие в цифрите показващи нейната бързина, а те наистина са плашещи.
Благодарение на 200 киловатчасовите си батерии, трите електромотора (два на задния и 1 на предния мост) и тягата от… затаете дъх… 10 000 нютонметра, Roadster-ът ще се изстрелва до 100 км/ч за 1,9 секунди и до 160 км/ч за 4,2 сек., нещо което дори не можем да си представим как ще изглежда. Но това не е всичко, двувратият калифорниец ще минава класическата четвърт миля (402 м.) за 8.9 сек. и ще достига максималните 400 км/ч.
Както казахме – дошъл е от друга планета !

Това което ни впечатлява още повече от данните изброени по-горе е максималният пробег с едно зареджане на батериите, според Мъск той е 620 мили или 1000 км. Като го съпоставим с 390-те км при предходната генерация можем да добием представа с какъв темп се развиват акумулаторите при електро автомобилите.

Всичко това, обаче, се отразява на крайната цена, която започва от $200 000, като резервацията за бройка ще струва $50 000. За истинските привърженици на марката ще бъде лансирана и специална серия Tesla Roadster Founders Series на цена от $250 000.

Производството на модела ще започне през 2020 година.