VW Atlas Cross Sport Concept е народното BMW X6

Atlas Cross Sport

Volkswagen показва следващата стъпка в кросоувър офанзивата си в Северна Америка с представянето на 5-местния концепт Atlas Cross Sport.

Готов да дебютира на автомобилното изложение в Ню Йорк, кросоувърът е в предпроизводствен етап като визуализира модел, който ще бъде пуснат в САЩ през следващата година.

Както подсказва името, кросоувърът се основава на 7-местния Atlas, но има по-спортен екстериор с уникална предна броня и отличителни LED фарове. По-големи промени се появяват по-назад, тъй като концептът приема полегато предно стъкло, елегантен покрив и по-остри C-колони.

Други забележителни детайли включват изразени калници на колелата, спойлер, монтиран на багажника и 22-инчови алуминиеви джанти.

Atlas Cross Sport

Цялостният дизайн е по-забележителен от стандартния Atlas и това отчасти се дължи на по-малкия му размер. Като цяло, концепцията е с дължина 4846 мм., с височина 1734 мм и ширина 2029 мм. За сравнение по-големият брат е дълъг 5036 мм, висок 1778 мм. и широк 1989 мм.

Докато интериорният дизайн не е толкова впечатляващ, колкото този, в новия Touareg, той разполага с 12,3-инчов цифров инструментален панел и 10,1-инчова инфоразвлекателна система със сензорен екран, която разпознава и жестове. Концепцията има и трети дисплей, който осигурява достъп до настройките на климатика, както и отопляемите и вентилирани седалки.

Стилната кабина има и алуминиеви повърхности, метални акценти и повърхности в черен пияно лак. Също така забелязваме луксозен волан и 4MOTION Active Control копче, което осигурява лесен достъп до настройките за път, офроуд, спорт и сняг.

Atlas Cross Sport

Концептът е оборудван с хибридна задвижваща система, която се състои от 3.6-литров V6 двигател, два електрически мотора и 18 кВтч литиево-йонна батерия. Това позволява кросоувърът да произведе комбинирана максимална мощност от 355 к.с. Volkswagen казва, че това трябва да позволи на модела да ускори от 0-100 км/ч. за 5.4 секунди, да достигне максимална скорост от 209 км/ч. и да пътува до 41 километра само на ток.

Интересното е, че Volkswagen намекна за възможността за традиционен хибрид, който да използва един и същ двигател, но да приеме по-малка батерия от 2,0 кВтч. Компанията казва, че този вариант ще бъде с мощност от 310 к.с. и може да дистигне от 0-100 км/ч. за 6,5 секунди, преди да достигне 209 км/ч.

Volkswagen не каза много за производствения модел, но той ще се основава на платформата MQB и ще се строи в Чатануга, Тенеси. Производителят също намекна, че моделът ще се предлага с модерни двигатели, 8-степенна автоматична скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела 4MOTION.