VW Touareg 2019 ще е по-голям и по-лек

Touareg

След дълго чакане, VW най-накрая извади изцяло новото трето поколение Touareg по време на специално събитие в Пекин, Китай.

Новият VW Touareg използва по-елегантен стил, който се отдалечава от офроудния характер на своите предшественици. Въпреки че е построен върху същата MLB архитектура, използвана от Porsche Cayenne, VW твърди, че единствената външна част, която новият Touareg споделя с Porsche, е предното стъкло.

Новият флагман SUV на VW вече е с дължина 4878 мм, със 77 мм повече от настоящия модел. Ширината е 1984 мм (+ 44 мм) и височината е 1702 мм (-7 мм). Новата платформа и купето също помагат да се намали масата със 106 килограма спрямо предшественика си.

Може би най-впечатляващата характеристика на новия Touareg е неговият интериор, който VW нарича Innovision Cockpit. Таблото разполага с 15-инчов сензорен дисплей, обединен под една стъклена повърхност с 12-инчов цифров инструментален панел. Някои копчета се запазват за често използваните функции, но иначе всичко е на екрана.

Touareg

Шасито разполага с активни щанги за по-добър комфорт на пътя и по-добра динамика, а VW предлага и опция за въздушно окачване. Системата за задвижване на четирите колела е снабдена с централен диференциал с възможност за заключване и пет стандартни режима на задвижване, като опционалният пакет за офроуд добавя още четири режима на шофиране, а завиването на задните колела е стандартно.

Диапазонът от двигатели ще включва бензинов, дизелов и евентуално plug-in хибриден двигател, всички комбинирани с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Първият бензинов двигател е 3.0-литров V6 с 335 к.с. и въртящ момент от 450 Nm.

Дизеловите двигатели включват 3.0-литров V6, който се предлага с мощност от 228 к.с. и 282 к.с., като VW добавя 4.0-литров V8, който произвежда 417 к.с. и максимален въртящ момент 900 Nm. В края на 2019 г. в Китай ще се появи хибридния двигател с мощност от 362 к.с. и 58 километра пробег в електрическа форма, като VW не обявява датата на дебюта за Европа.

Touareg

Новият VW Touareg разполага и с нови LED светлини, асистент в задръствания, асистент при поддържане на лентата, автономна аварийна спирачка, камера за нощно виждане и още системи за безопасност и помощ на водача.

Продажбите на изцяло новото, трето поколение Touareg в Европа се очаква да започнат това лято, като цените се очаква да бъдат увеличени благодарение на значителния тласък на бордовите технологии и по-високия клас на модела.

Компанията обаче няма намерение да предлага новия SUV в Северна Америка, така че клиентите ще трябва да се задоволят с Atlas, който скоро ще получи по-спортна 5-местна версия, която ще бъде представена следващата седмица на автомобилното изложение в Ню Йорк.