Вероятно всички сте чували израза: „Колите се делят на две – Mercedes и всички останали“. Голям принос за невероятното реноме на компанията има именно Mercedes 500E W124, известен още като „Чочоне“.

Не за първи път ще ви разказваме за стар, но луксозен и бърз автомобил. Докато BMW M5 E39 бе някак си по-постижимо от финансова гледна точка, то Mercedes 500E W124 се превръща във все по-скъпо удоволствие. Автомобилът е известен още и под названието „Чочоне“, а ако сте живели през 90-те години в България, то непременно ще свържете колата с едни хора, с по-дебели вратове.

Не всички знаят, обаче че Mercedes 500E W124 е продукт от съвместната работа на компанията с друг автомобилен колос – Porsche (подобно на Audi RS2). Всъщност легендарното „Чочоне“ дори се произвежда във завода на Porsche, при това почти изцяло ръчно. Изработката на един екземпляр отнемал цели 18 дни, но сега гледайки назад във времето, определено си е заслужавало.

Първите бройки на Mercedes 500E W124 се появяват на пазара през 1991 година. Бързата лимузина се задвижва от 5-литров V8-ак с 326 к.с. За разлика от новите модели, 124-ката не разполага със скорости, приближаващи броя на тези в тировете. Скоростната кутия е автоматична, при това 4-степенна. Цилиндрите не се изключват, няма start/stop система, така че ако искате да притежавате такъв автомобил, то ще трябва да се примирите с високия разход на гориво. Но повярвайте ни, струва си! Колата е истински бижу, а усещането в нея за едновременен лукс, комфорт и скорост е просто неописуемо. Не забравяйте, че автомобилът вече гони 30-тата си година, а ускорението до 100 км/ч отнема едва 6.3 секунди. Освен това максималната скорост е ОГРАНИЧЕНА до 250 км/ч, представете си на какво наистина е способен „Benz-a“. Впрочем, ако сте фенове на драг състезанията, 500E няма да ви накара да се срамувате. Времето за което колата изминава 400 метра е 14.1 секунди.

Ако не сте фен на марката, то едва ли Mercedes W124 500E би ви направил особено впечатление. Колата изглежда, като съвсем обикновена E-класа, но тя не е същата като тази на Бай Иван от съседния вход.

За да разграничим „Чочоне-то“ от стандартната Е-класа, която впрочем също е страхотна, трябва да обърнем внимание на детайлите. Спирачните апарати са значително по-големи, а гумите по-широки. Освен това 500E е и по-ниска, но общо взето разликите във визията не са революционни.

Щом говорим за Mercedes и то висок клас, няма как да пропуснем интериора. А този на 124-ката определено знае как да ни впечатли. Качеството на материалите, ползвани в него е просто безкомпромисно. Кожените седалките са изключително удобни, като освен да раздавате газ, чувството да седите на задната седалка и да пиете някоя отлежала напитка също е уникално. Въпреки, че колата не притежава модерните монитори, хиляди копчета и всякакви неща, които едва ли ще разберете за какво служат, тя просто изглежда елегантно. Дори бихме казали аристократично, не случайно и до ден днешен е еталон за лукс и комфорт.

Mercedes 500E W124 е легендарна кола превърнала се в истинска икона. Тя е елегантна, луксозна, комфортна и адски бърза, освен това е и здрава, ама наистина много здрава. Единственият ѝ минус е цената, тъй като с всеки изминал ден, става все по-висока. А наистина запазените екземпляри на малко километри спокойно стигат суми далеч по-високи от тези за чисто нова E-класа.