Hyundai Elantra Sport 2018

Elantra Sport

В сегмент, доминиран от Volkswagen GTI и Nissan Sentra NISMO, Hyundai Elantra Sport се представя на ниво спрямо тях.

Турбинираният 4-цилиндров двигател обича на вдига високи обороти, а прецизното поведение допринася за Sport в името. Вътре е разположен същият бизнес интериор като в нормалната Elantra седан. Той е качествен и красив, а вътре са разположени всички съвременни джаджи като Apple CarPlay и Android Auto системи. Elantra Sport е чудесна за шофиране и поради ниската си цена изпреварва доста своите конкуренти.

След големия фейслифт през 2017 г., моделът приема малко промени за следващата. Наблюдение на мъртвата зона, следене на трафика отзад и електрически люк на тавана са вече стандартни за модела.

Elantra Sport пристига с 1.6-литров 4-цилиндров турбо агрегат, който произвежда 201 к.с. Това е с 54 к.с. повече от стандартния модел, но доста по-малко от конкурентите като например Volkswagen Golf GTI. Двигателят се комбинира с 6-степенна ръчна скоростна кутия или 7-степенна с двоен съединител. Въпреки всичко, двигателят е доста отзивчив, особено във високи обороти и е идеален за слалом през трафика. Ауспухът издава страховит звук, но в никакъв случай не е силен и натрапчив.

Elantra Sport

Съперниците като Honda Civic Si и Ford Fiesta ST разполагат само с ръчни скорости, но тук се намесва и 7-степенен автоматик с двоен съединител. Той разполага даже с пера зад волана и дава истинско състезателно чувство.

Уникалното усещане от този малък градски спортист е породено от задвижващата единица. За жалост обаче сякаш липсва нещо мъничко, което не достига за спечелване на сърцата на най-големите фенове. Все пак ако се погрижите да сте над 4000 об/мин., ще усетите прилично ускорение. Окачването е добре настроение и не засяга качеството на комфорт. Негативното тук е управлението, което не успява да даде никаква обратна връзка. То не е толкова директно, колкото на конкурентите и не дава усещане за следване на пътя.

Интериорът на Elantra Sport не е толкова изпипан, колкото във  Volkswagen GTI и Honda Civic Si, но предвид ниската цена, това се пренебрегва. Няколко спортни елемента разчупват малко скучната черна пластмаса. Равен отдолу волан, по- спортни седалки и червени конци допринасят за разнообразието спрямо цивилния модел. Допълнителна опция е подгревът на предните седалки.

Elantra Sport

Elantra Sport предлага почти всички опции за свързване, които очакваме в този сегмент, а повечето идват като стандартно оборудване. Интерфейсът на инфоразвлекателната система е ясен и лесен за работа. За жалост все още нямаме Wi-Fi hotspot опция. 7.0-инчовият тъчскрийн монитор е стандартен за модела, а в Premium пакета имаме 8.0-инчов с навигация. Подобрена аудио система с 8 говорителя също е в пакета. Пространството в модела е доста, като багажникът е сравнително голям.

Elantra Sport изглежда доста спортно на външен вид без да прекалява, разбира се. Електрическият люк на тавана вече е стандартен за всички модели. Агресивната предница и задният дифузьор допринасят за по-агресивния екстериор. 18-инчовите джанти, HID фаровете и уникалната предна решетка допълват спортиста. Малка турбо емблема и двойният ауспух подсказват, че става въпрос за по-сериозна машина.

Предвид цената и това, което получавате за нея, Elantra Sport е повече от добра сделка. Тя е малка, практична и доста приятна за шофиране. Ако искате малък градски автомобил, който да се отличава от масата, то тогава кореецът е специално за вас.