Едва ли има фен на Audi и като цяло на автомобилите, който да не е чувал за Audi RS2.

Първо обаче ще започнем с един кратък урок по история. В началото на 80-те години, автомобилният колос Porsche преживява тежки финансови сътресения. Именно това е причината компанията да започне да работи върху чужди проекти. Първоначално немците започват съвместна работа с Mercedes върху модела 500Е. Интересна подробност е, че Mercedes-а се произвежда във фабриката на Porsche, също както малко по-натам във времето се случва и с Audi RS2.

През 1994 година Porsche започват съвместна работа и с Audi върху топ модела на марката – RS2. Компанията дава доста повече свобода на производителя на спортни автомобили, като колата е изцяло съвместна разработка. Дори на решетката на RS-a има надпис „Porsche“. Интересна подробност е, че през 1994 година за кратко в завода се произвеждат едновременно Audi-то и Mercedes-a.

( За съжаление единствената изтекла снимка от завода е с лошо качество, съвсем разбираемо, предвид годината в която е заснета)

 

Audi RS2 се задвижва от 2.2-литоров, 5 цилиндров мотор с турбокомпресор, ползван по-рано в Audi S2.

Тук вече се намесват инженерите от Porsche. Агрегатът е оборудван с по-силен турбокомпресор, по-големи инжектори, други разпределителни валове, както и по-ефикасно охлаждане. Резултатът е ясен – вместо 227 к.с., модифицираният мотор разполага с 310 к.с. RS2-ката използва купето на Audi 80 B4 в комбинация с Quattro система за задвижване на четирите колела. Именно 4Х4-то в комбинация със спортния съединител допринасят за фамозния (особено за времето си) старт на автомобилa. Спринтът до 50 км/ч. отнема 1.5 секунди, впрочем през 1994 година, дори болидите са се нуждаели от повече време.

Интериорът на Audi RS2 също е изпреварил времето си. Веднага ни правят впечатление карбоновите интериорни лайсни, както и салонът в комбинация от кожа и синя алкантара. Точно пък над скоростния лост се намират уреди, чрез които може да следите температурата на маслото и налягането на турбокомпресора.

Audi RS2 е емблематичен автомобил, съчетаващ лукс, комфорт, спорт и практичност в едно. Въпреки че за годините си автомобилът е бил изключително напредничав, то той макар и комби си остава предимно спортен автомобил. В колата има абсолютно всичко, което ни е необходимо, но за разлика от модерните спортни автомобили не е претъпкана с екстри, от които нямаме нужда. Сигурни сме, че ако имате такъв автомобил, няма да търсите нито масаж, нито автономна система, нито дори радио, тъй като звукът от 5 цилиндровия мотор е наистина вдъхновяващ.