audi a7

Откакто Audi лансира своя луксозен спортбек A7 преди 5 години, седанът претърпя едно незначително освежаване през 2014 година, засягащо основно визуалната част и някои интериорни елементи. Сега обаче върлият съперник на Porsche Panamera излиза на сцената в напълно реновирана версия, вдъхновена от последния фирмен дизайн на марката с широка предна Singleframe решетка, изразителни фарове, скосена задница със заострен свод, спортни въздухозаборници, както и неотличимите задни сляти светлини. Това, разбира се е само фрагмент от целия спектакъл, който инженерите от Инголщат са сътворили за дебюта на новото Audi A7.

Вглеждайки се в снимките на обновения седан няма как най-напред да не забележим приликата му с по-големия брат A8. Шестоъгълната форма на предната решетка и заобикалящите го светлини са идентични с тези на лимузината, но тук те в комбинация с дневните LED ленти създават доста по-намръщен вид на предницата, познат още от предшествника. Капакът, покриващ двигателя е получил някои допълнителни релефи, а въздухозаборниците на предната броня са станали една идея по-високи и по-тесни, за разлика от предходните.

audi a7
Намалената с половин инч обща дължина на автомобила е почти неуловима с просто око. Страничната линия, която преди стигаше от предния до задния калник, вече се откроява само над арките на колелата, създавайки по-атлетичната и спретната форма на А7-цата. Скосяването на покрива в задния край сега е много по-изразено и се дължи на по-изтеглената форма на последното странично стъкло при задните седалки.

Моментът в който погледнете новото Audi A7 отзад, разбирате къде дизайнерите са вложили най-много работни часове. Задницата е коренно различна от тази на предшественика си и това личи най-много по формата на светлините, които са буквално „Brother from another mother“ или чисто и просто казано – нищо общо с предишните. Новите лампи са сляти в обща лента съставена от 13 вертикални сегмента, които изпълняват различни светлинни анимации… истинско шоу, което нямаме търпение да видим на живо. Непосредствено над багажника пък се крие автоматичното подвижно крило, самоактивиращо се при достигане на скорост от 120 км/ч.
Въпреки модните иновации отзад, общата концепция на опашката се придържа към тази на по-стария модел, запазвайки завършващата линия „подобна на яхта“.

audi a7 stopove
Пренасяйки се в салона
на новото Audi A7 продължаваме да усещаме дъха на по голямия роднина A8. Това си личи най-вече по двата тъчскрийн екрана разположени един над друг, само че тук те са насочени в по-голяма степен към кокпита на водача. Горният е с размери 10.1 инча и е основния инфотейнмънт монитор, а по-малкият 8.6-инчов се използва за управлението на климатроника. Приликата се забелязва и в лоста на трансмисията, включително и в заобикалящата го средна конзола.




Някои от екстрите, които ще намерите в купето на луксозния спортбек са Audi Virtual Cockpit, което на практика е LCD монитор пред очите ви, на мястото на стария километраж със стрелки, Head-Up дисплей, илюстриращ данни на челното стъкло, аудио система Bang & Olufsen, гласово управление, пакет с интериорно осветление, както и избор от много акценти към кожената тапицерия Valcona.

audi a7
Говорейки за технологии не можем да не споменем, че Audi успешно се конкурират в съвременната надпревара за развитие на автономни системи. A7 Sportback може да се поръча с множество екстри улесняващи шофьора, благодарение на камери и радари, инсталирани по бoрда на колата. Една от тях е Audi AI, която ви осигурява почти автономно придвижване в градския трафик. Адаптивният круиз контрол и самостоятелното паркиране също ще могат да бъдат избрани като екстри.

Когато бъде лансирано на пазара, новото Audi A7 ще се задвижва от турбиниран 3.0 литров V6 двигател, комбиниран с хибридна система 48-volt mild-hybrid. Конфигурацията вече се използва при A8 и гарантира по-дълги и плавни старт-стоп цикли. В тази версия автомобилът ще разполага с 340 к.с. и 500 Нм тяга. Това ще позволи на А7-цата да ускорява до 100 км/ч от място за 5.3 сек. преди да достигне максималните 250 км/ч. Не е върховна пъргавина, но все пак е напълно достойно за луксозен седан препълнен с хай тек глезотии.
В бъдеще се очаква пускането на модели с други V6 и дори 4 цилиндрови мотори.

audi a7 interior
7-степенната автоматична скоростна кутия ще изпраща мощността до четирите колела, като при желание на клиента ще може да се добави диференциал с векторна система за разпределение на въртящия момент и дори система за завиване на задните колела. Тя ще им позволява да завиват до 5 градуса в посока срещуположна на предните за по-добра маневреност или същата за по-добра стабилност в права линия.

Новото Audi A7 ще бъде пуснато в продажба на немския пазар през февруари месец 2018 година на цена от 67 800 евро. Ценообразуването варира в различните страни, така че е рано да кажем каква ще е сумата му в България.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=XdwNn8MagAQ