Mercedes са запланували още компактни модели

A-Class

Mercedes е зает да пуска новата A-Class. Всъщност току-що започна производството на хечбека във фабриката в Унгария, в допълнение към завода в Ращат, където вече е на монтажната линия. Това, което ни привлече вниманието, е дискретно споменаване, заровено дълбоко в прессъобщението.

„Новото компактно семейство ще бъде разширено до общо осем модела“, казва Mercedes. Което е интересно, защото настоящото включва пет модела.

В допълнение към новия A-Class хечбек, Mercedes предлага и миниван B-Class, купето CLA с четири врати, CLA Shooting Brake и GLA кросоувър. Седанът с дълга база A-Class, който наскоро бе представен в Пекин е шестия. И така, кои ще са другите два модела?

Германският производител на автомобили може да брои предстоящата стандартна версия на седана на A-Class като седма. В този случай предстоящият кросоувър GLB може да се счита за осми вариант. Този модел се очаква да приеме по-ръбата форма от GLA, като се очертава като по-малка версия на G-class.

Но двата седана на A-Class могат да се разглеждат като един модел. И CLA Shooting Brake може да не продължи съществуването си. В този случай ще има място за още един или два модела в състава. Вероятно SLA роудстър? Или купе с две врати? Може би GLA купе, подобно на по-големите кросоувъри GLC и GLE? Или може би по-конвенционално комби, което да замени CLA Shooting Brake?

Само времето ще покаже, но изявлението уж потвърждава това, което Гордън Вагенер каза преди няколко месеца. При пускането на новия A-Class хечбек, шефът на дизайна на Benz каза пред CarAdvice, че ще има „най-малко осем“ модела в компактния клас.

Новият A-Class е заменил B-Class на монтажната линия в Кечкемет, Унгария. В допълнение към фабриката в Ращат в Германия, A-Class също ще бъде произвеждана във Valmet във Финландия. Дотук, хечбекът ще бъде сглабян в пет завода на три континента. Така че още два завода са планирани и няма да бъдат в Европа. Китай вероятно е едината опция, както и заводът на Nissan в Агуаскалиентес, Мексико. Но предишните поколения на A-class също са произвеждани в Бразилия и Тайланд, така че предполагаме, че всичко е възможно в този момент.