Купе-кросоувър дизайнът остава спорен в автомобилната общност, но числата не лъжат. Купе SUV-овете са доказали, че са изключително популярни по целия свят, и сега, се появи чисто нов от Инголщат.

Това е Audi Q8 – кола, чийто външен вид в никакъв случай не ни изненадва, тъй като е почти идентичен със спортната концепция Q8, която сама по себе си е разработена от концепцията Q8, представена през януари 2017 г. в Детройт.

Разбира се, знаейки как ще изглежда крайния продукт, не означава, че не можем да оценим външния му вид. Въпреки това и Mercedes-Benz GLE Coupe, и BMW X6 изглеждат достатъчно добре.

X6 стартира цялата тази луксозна купе SUV тенденция през 2008 г., показвайки колко дълго Audi са чакали, докато дойдат с директен отговор. Сега второто поколение X6 (F16) има по-динамичен външен вид в сравнение с предшественика си, благодарение на агресивния си профил, големите калници и по-малко заоблените ръбове.

Q8

Q8

Q8

X6 изглежда агресивен, сякаш е готов да се хвърли. От друга страна, не сме сигурни, дали някой някога го е нарекъл „красив“ или „великолепен“.

Mercedes следва подобна рецепта с GLE Coupe (C292). АКо погледнете всички прозорци, ще забележите, че те следват покривната линия до края, което дава на Merc по-динамичен дизайн, отколкото получавате с X6 и неговата прекалено голяма С-колона.

Q8 от своя страна е по-скоро високо комби, отколкото купе SUV. Формата му е много по-конвенционална зад B-колоната от тази на другите два съперника.

Q8

Q8

Q8

Разбира се, покривът се снижава малко, но така стои и покривът на изцяло новия VW Touareg, който е точно толкова висок, колкото и Q8. Интересно, нали?

Но Q8 е онова Aud, което ще се изправи в битката срещу X6 и GLE Coupe, така че нямаме избор тук – трите платформи ще бъдат завинаги свързани заедно.

Други забележителни характеристики от дизайна на Q8 включват осмоъгълна решетка, агресивен спойлер, странични въздушни отвори и светещата лента отзад заедно с черен елемент, свързващи двата стопа.

Като цяло, това е спортен, донякъде агресивен и модерен SUV. Но дали е толкова елегантен все пак? Това времето ще покаже.

Q8

Q8

Q8

Ако сте любител на техниката, новото табло на Audi Q8 вероятно ще ви зашемети. То отразява това, което автомобилната компания от Инголщат прави с най-новите си модели – три масивни дисплея. Две от тях са за инфоразвлекателната MMI система с 10,1-инчов екран отгоре и 8,6-инчов екран отдолу. Освен тях имате и дисплей за уредит, който е цели 12,3 инча.

За сравнение, дизайнът на кабината на GLE Coupe е доста старомоден. Всъщност, не е чудно, че Mercedes избра филма Jurassic World за първа поява на екран на GLE Coupe – това е динозавър в сравнение с Q8, когато става въпрос за бордови технологии.

Кабината на GLE Coupe не е нищо повече от актуализирана версия на тази на Mercedes ML-Class от трето поколение. Тя е много добре направена, но отстъпва по всички параграфи спрямо Q8 и BMW X6.

Тъй като Audi Q8 е най-новият автомобил тук, логиката диктува, че е и най-модерен. Трудно е да се противопоставим на това. Но ако целта ви е просто да управлявате най-добре изглеждащия Coupe SUV, ще бъдете ли Audi?