Audi E-Tron Sportback: Електрическият купе SUV

e-tron Sportback

Гамата от електрически автомобили на Audi се разширява. Наскоро видяхме SUV-а e-tron, а марката от Инголщад скоро ще представи втория си серийно произвеждан елекромобил, наречен e-tron Sportback.

Въпреки посещението си в Женева, електрическият модел на Audi беше скрит под камуфлаж. За щастие, камуфлажът беше тънък и имаме по-ясна представа как ще изглежда e-tron Sportback. Какво друго можем да очакваме от най-новото предложение на Инголщат? Нека видим каква информация има, преди официалния дебют на автомобила.

Концептът E-Tron Sportback се появи още на автомобилното изложение в Шанхай през 2017. Това беше най-добрият индикатор за това, което можем да очакваме от Audi. Въпреки че можем да видим сходства, производствената версия ще се различава.

Елементи като безрамковите врати и променената решетка едва ли ще стигнат до конвейра. Единствената промяна спрямо e-tron е покривната линия, като всичко останало до голяма степен си е същото. Въпреки това, ще има отличителни характеристики разбира се. По-агресивната предна броня, както и по-острата задна броня и малък заден спойлер ще придават повече спорт.

Отвътре Sportback ще получи същото оборудване и технология, както в обикновения e-tron SUV. Това означава, че можем да очакваме два сензорни екрана и 12,3-инчов инструментален клъстер. Камерите, заменящи страничните огледала ще бъдат опционални, а купувачите ще могат да изберат и помощна система за паркиране, както и 360-градусова камера, предупреждение за напускане на лентата, MMI навигация, адаптивен круиз контрол и интелигентни LED фарове.

Както и при обикновения e-tron, Sportback ще използва Quattro задвижване на всички колела с два електромотора, генериращи общо 402 к.с. и 664 Nm въртящ момент. Това трябва да се равнява на време до 100 км/ч. за около 5,5 секунди.

e-tron Sportback

Литиево-йонната батерия с 95 kWh ще осигури пробег от около 402 км според цикъла WLTP – въпреки че тази стойност може да се увеличи поради по-аеродинамичния профил в сравнение със стандартния автомобил. Зареждането на батерията ще бъде подпомогнато от регенериращи енергия спирачки и възможност за бързо зареждане.

Sportback използва същата модифицирана MLB архитектура като обикновения e-tron, което означава, че (вероятно) ще споделя и междуосие от 2,928 мм, както и останалите размери на модела.

За съжаление, разликата във височината (благодарение на тази елегантна линия на покрива) означава, че мястото за пътниците и пространството на багажника ще бъдат намалени. Въпреки че нормалният e-tron разполага с 550 литра багажно пространство, едва ли то ще умалее толкова при купе версията.

E-tron Sportback ще срещне солидна конкуренция под формата на I-Pace на Jaguar, Model X на Tesla (и новия Y) и Mercedes-Benz EQC. Моделът може дори да измести клиенти от традиционните купе SUV-ове като BMW X4 и Mercedes-Benz GLC.

Официалната премиера на e-tron Sportback предстои през следващите месеци, като производството трябва да започне до края на годината.