Mercedes EQC ще бъде последван от 9 електрически модела

EQC

Mercedes разкри EQC вчера, но компанията вече планира гама от поне девет нови електрически автомобила, които ще бъдат пуснати в експлоатация през следващите четири години.

Вече бяхме чували за амбициите на Mercedes към електромобилите, но сега ще научим повече за предстоящата гама EQ. Тя ще включва хечбека EQA, компактния SUV EQB и водещия луксозен седан EQS, освен SUV-а EQC.

Mercedes планира също така да въведе електрическа версия на V-Class до 2022 г., а Smart ще добави три модела към EQ гамата – Fortwo, Fortwo Cabriolet и Forfour. Това води до общо осем електрически автомобила. Най-вероятно деветият модел на Daimler ще е седан на базата на EQA, насочен към азиатския пазар и по-специално към Китай.

„С EQC – първият изцяло електрически SUV на Mercedes-Benz – сменяме посоката. Електрическото задвижване е основен елемент от мобилността на бъдещето „, каза Дитер Цетче, главен изпълнителен директор на Daimler на премиерата на EQC. „Следователно инвестираме повече от 10 милиарда евро в разширяването на портфолиото си от EQ модели и повече от един милиард евро в глобално производство на батерии.“

Mercedes ще изгражда EQC в Бремен и в Пекин, като вторият завод ще бъде насочен към китайския пазар. Производителят също каза, че предстоящите луксозни електрически автомобили ще бъдат произведени в завода в Зинделфинген. В Ращат и Хамбах ще се произвеждат компактни електрически модели. Mercedes също отбеляза, че в бъдеще всички SUV модели под марката EQ ще бъдат произведени от завода в Тускалуса, САЩ. И накрая, компанията планира да изгражда седан, базиран на EQA в Пекин, заедно с EQC.