Tesla с нов SUV – Model Y

Model Y

Tesla разкри наскоро новия Model Y на специално събитие в Лос Анджелис. SUV-ът ще се присъедини към Model 3, Model S и Model X в гамата от леки автомобили на Tesla. Скоро предстои да видим и второ поколение Tesla Roadster и Tesla Semi.

Tesla ще предлага Модел Y в четири конфигурации. Базовият Standard модел се очаква да се появи през пролетта на 2021 г. и да бъде най-евтиният от четирите, започвайки от $ 39,000. Преди да пристигне той, клиентите ще имат още три варианта, които ще стартират през есента на 2020 година.

Най-евтиният от тези три модела ще бъде Tesla Model Y Long Range. Както подсказва името, този вариант ще се фокусира върху пробега и ще може да измине 482 километра само с едно зареждане. Той също така ще достига 96 км/ч. за 5,5 секунди и максимална скорост от 209 км/ч. Обявената стартова цена ще е $ 47,000.

Една стъпка по-нагоре в гамата ще бъде Model Y Dual Motor AWD. Този вариант ще жертва 30 километра от пробега на Long Range в полза на подобрената производителност. Максималната му скорост ще е 217 км/ч. и ще се справи със спринта до 96 км/ч. за 4,8 секунди. Цената ще започва от $ 51,000.

Третият вариант ще бъде Tesla Model Y Performance. Благодарение на два мощни електродвигателя, този модел ще може да измине 450 км, а максималната му скорост ще бъде 241 км/ч. Ускоряването до 96 км/ч. ще се покрива за 3,5 секунди. Цената му започва от 60 000 долара.

Model Y

Отпред Tesla Model Y доста прилича на Model 3. Това означава по-големи фарове и сравнително къс преден надвес.

Погледнат отзад, автомобилът има подобен профил на по-големия Model X, но задните светлини отново са взаимствани от Model 3.

Вътре, изцяло електрическият SUV предлага 7 седалки и използва същия минималистичен дизайн на Model 3. Седемте седалки ще бъдат опционални. Сред ключовите характеристики на интериора е панорамният стъклен покрив и хоризонталният 15-инчов централен дисплей.

Главният изпълнителен директор на Tesla има големи амбиции за Tesla Model Y и твърди, че може да продаде повече бройки от Model 3 и Model S взети заедно.

Model Y