Audi разработва батерии и електрически хипер автомобил

Audi

Audi споделя, че разработва твърди батерии и дори обмисля електрически хиперкар, за да съперничи на следващите Tesla Roadster и Rimac C_Two.

По време на интервю за Motoring от последния кръг на Formula Е в Берлин, шефът на продуктовите и технологични комуникации на компанията, Петер Оберндорфер, заяви, че компанията има амбициозни цели относно електрическите автомобили.

„Сега решаваме всичко за момента, но аз лично вярвам, че имаме нужда от малко повече разработка на батерията [за екстремен електрически автомобил].

„Защото, ако караш много бързо, ти трябва голяма батерия и не искаш да прекараш три дни от Нюрбургринг до Мюнхен или обратно“. – каза той.

Един от начините за избягване на подобни проблеми би бил да се забравят сегашните  литиево-йонни батерии в полза на твърдите батерии. Оберндорфер каза, че такива батерии все още не са готови, но изглежда оптимистичен за бъдещата им употреба.

„Нашият шеф по разработките Петер Мертенс говори за батерии в твърдо състояние, които са на няколко години от нас, но мисля, че би било предимство, ако се развият, така че да стават все по-леки и да се нуждаят от по-малко пространство.

„Налице е известен напредък с литиево-йонната батерия, но мисля, че истинският напредък ще дойде с батериите в твърдо състояние или нещо подобно“, каза той.

Оберндорфер продължава да намеква, че се работи върху електрически спортен автомобил, но внимава да не сподели много: „Електромобилите имат много добър баланс, защото батерията е между осите, много е ниско. Може би при спортен автомобил ще е по-различно. Не мога да ви разкажа за … за бъдещи планове.

Междувременно, портфолиото от електрически автомобили от следващото поколение на Audi ще започне скоро с кросоувъра E-Tron. Други електрически модели на Audi, потвърдени за производството, включват версия на автономната концепция Aicon, e-tron Sportback и спортен e-tron GT от Audi Sport.