Valkyrie

Предстоящият хиперкар на Aston Martin – Valkyrie , би могъл да подобри рекорда на Nurburgring, според ръководителя на отбора Red Bull Кристиан Хорнер.

На въпрос дали Red Bull ще се опита да подобри времето, поставено от 919 Hybrid Evo, което вече не отговаря на правилата за WEC LMP1, със своя F1 автомобил, Хорнер каза пред RaceFans, че Porsche вече са победили F1.

„Проблемът е, че техният LMP1 автомобил счупи рекорда на Спа, който е по-добър от времето във Formula 1“, каза той. „Не съм сигурен, че автомобил от Formula 1 може да го направи. Но мисля, че Valkyrie, особено пистовата версия, може да бъде претендент. „

Porsche успя да победи дългогодишния рекорд от 6 мин. и 11,3 секунди, поставен от Стефан Белоф в 956 през 1983 г. с 919 Hybrid Evo и Тимо Бернхард. Времето е доста впечатляващо – 5 мин. 19.545 сек.

Пистовата версия на Aston Martin Valkyrie, проектирана от Ейдриън Нюи и разработвана в сътрудничество с Red Bull, се очаква да тежи около 1,000 килограма и да бъде задвижвана от хибриден V12 двигател с 1100 к.с.

Всичките 25 броя на Aston Martin Valkyrie AMR Pro вече се подготвят, като Хорнер каза, че компанията ще има готов прототип до края на лятото.

Анди Палмър, главен изпълнителен директор на Aston Martin, преди това обеща, че Valkyrie ще „обикаля Silverstone толкова бързо, колкото F1“, като вътрешни източници сочат, че хипер автомобилът ще генерира до 1816 кг притискане при максимална скорост.

Крайната цел е да се направи Aston Martin Valkyrie, който е по-бърз на пистата от конкурентите си, които включват автомобили като Mercedes-AMG Project One. Той също така се възползва от технологиите на F1, включително и задвижващия механизъм.