valkyrie

Хипкарът на Aston Martin по начало си е един от най-екстремните спортни автомобили в света, но от управата на компанията явно смятат, че ще се намерят хора, които да го определят като леко скучен. Затова инженерите подготвиха пистова версия на Valkyrie – AMR Pro, която излагат на щанда си в Женева, за да държи мокро на наскоро показания McLaren Senna GTR.

Ключът към „вдигането на левъла“ на стандартния модел е главно в аеродинамиката. Цялото тяло на Aston Martin Valkyrie е облечено в нов аеро пакет, като най-очевидните му елементи са сложния преден сплитер и новото задно крило, които работят съвместно с преработената „активна аеродинамика“. Резултатът е притискателна сила, равна на два пъти теглото на колата от 1000 кг.

Освен това Valkyrie AMR Pro е лишен от всички допънителни екстри нужни за шосейната му версия, за да може да отслабне така или иначе постното му тяло. Премахнати са вентилацията и информационно-развлекателната система, а челното и страничните стъкла са изработени от поликарбонат. Масовата употреба на карбон, спортната седалка (корито) и по-леката изпускателна система също допринасят за спортната фигура на автомобила.

Модовете не приключват дотук. Атмосферният 6.2 литров V12 и ERS системата за възстановяване на енергия са подобрени, за да произведат мощност от над 1100 к.с., давайки на AMR Pro перфектното съотношение между мощност и тегло равно на 1:1. Дори с конфигурация на аеродинамичния пакет за силна притискателна сила, това позволява на чудовището да достигне 362 км/ч, а още по-впечатляващото е страничното ускорени от над 3G.

Aston Martin възнамерява да произведе само 25 броя от Valkyrie AMR Pro, като първите единици ще бъдат доставени през 2020 г. Всички те са вече продадени.