Най-великият сезон в Световния рали шампионат

Lancia

Интересът към митичната Група Б сякаш става все по-голям с годините. Може би това е породено от носталгичните дни без ограничения и истински пилотски талант или може би от краткото просъществуване на тези откачени автомобили.

Днес ще обърнем внимание по-специално на сезон 1983. И по-точно на историческото, великото и несравнимо съперничество между Audi и Lancia. Съперничество, което за жалост не може да се повтори никога повече.

Новото Quattro хвърля в забвение задното предаване

Lancia

През далечната 1977 г. Audi разработват машина за немската армия със задвижване на всички колела. Те решават да внедрят системата в пътнически автомобил и по-късно тя става известна като quattro. Оказва се, че четирите колела правят машината шокиращо по-бърза на пресечен терен и инженерите се запитват дали не е подходяща за рали състезанията. Така през 1982 г. се появява емблематичното Audi Quattro, което доминира през целия сезон.

Lancia са от дълго време в спорта и имат зад гърба си 4 титли с Fulvia и великолепния Stratos. Автомобилът, с който участват е наречен 037, и представлява специално създаден за целта уникален модел със средно разположен двигател и задно предаване. Очевидно изглежда, че времената на задното предаване отминават с показаното от Quattro, но италианците не са си казали последната дума.

Тънки сметки и хитри трикове

Lancia
Lancia

Преди старта на сезон 1983, идва време за така наречената хомологация на участващите автомобили. Всеки производител трябва да покаже пред официалните лица на FIA определен брой шосейни версии на рали автомобилите си. Lancia не успяват да построят нужния брой, но много елегантно заблуждават проверяващите органи по време на преброяването като местят част от колите си на втори паркинг, твърдейки, че те са различни.

Италианците разчитат на ниското тегло и олекотената конструкция в борбата си с Audi. Тяхната рали кола минава всички проверки, но в последствие се разбира, че някои ключови компоненти като ролбара не са толкова здрави, колкото изглежда. Това лесно се забелязва от снимки и кадри на разбити 037-ци по рали отсечките.

Lancia

Пилотите на Lancia и Audi също били коренно различни като автомобилите. Изцяло отдадените на ралито Хану Микола, Стиг Бломквист и Мишел Мутон нямали нищо общо със звездата на Lancia – Валтер Рьорл. Той искал да участва само в любимите си рали етапи и често отказвал състезания. Например никак не му се нравело Рали Финландия поради наличието на скокове. Шефът на италианците Чезаро Фиорио пък бил типичен бохем. Изглеждало, че няма особен интерес към отбора, след като се вълнувал от купони, жени и скъпи придобивки. Но той познавал правилата отлично, или по-точно как да ги заобикаля. Точно неговите идеи водят до най-необичайния сезон в историята на ралито.

Елегантност по италиански

Lancia

Сезон 1983 започва традиционно с Рали Монте Карло. Това е една от тежките надпревари в календара заради тесните пътища и непрекъснатата смяна между асфалт, лед и сняг. Всички залози са срещу Lancia, но шефът на отбора имал опит в тежки ситуации и с находчивостта си обърнал събитията в негова полза. Преди старта на самото рали, отборът на Lancia вместо да подготвя автомобилите си, разпръсква 300 тона сол по отсечките. Точно така, 300 тона. Заедно с това, те молят френските власти да изчистят пътищата, под претекста, че са опасни за пилотите и зрителите. След като стартира, Lancia прави питстоп на средата на отсечката, сменяйки зимните гуми със сликове. Това коства на отбора 1 минута, но накрая лидерството е цели 11 минути пред колите на Audi. Първата надпревара е спечелена, шокиращо за всички.

Оказва се, че няма толкова сол на света, за да се почистят отсечките на следващото Рали Швеция, затова Lancia решават проблема си много елегантно. Просто не участват. Третият кръг не допада особено на топ пилота на италианците, а четвъртия отново е пропуснат. След него, обаче идва сухото Рали Тур де Корс. Lancia изправят 4 коли на старта, надявайки се Audi да финишират чак на 5-то място. Сметките се оказват без значение, след като германците напускат надпреварата поради повреди. Италианците доминират и в следващите две ралита – Акрополис и Нова Зеландия. Характерът на Валтер Рьорл и специфичната 037 правят участието на Lancia катастрофално в следващите две надпревари.

Lancia

Мечтан финал пред родна публика

Две състезания преди края обаче, всички се подготвят за Рали Сан Ремо. Пред родна публика, Lancia искат да се представят в най-блестяща форма. Обаче възниква проблем. Прахта. След първата кола, видимостта била толкова ниска, че екипажите отзад не можели да поддържат темпото. Италианците опитват да почистят отсечките, като монтират четки на един от бусовете си, но това не решава проблема. Тогава идват с поредното находчиво решение. На старта те умишлено се забавят, оправяйки си коланите и пожарогасителя, с което печелят време. Така прахта сляга и те провеждат най-брилянтното състезание до момента. Доминацията им е огромна, а Рьорл казва, че автомобилът е бил толкова перфектен, че където и да го насочи, той отивал там. Колата била по-директна и предсказуема от Formula 1 болид. Победата им е безапелационна и Lancia печелят конструкторската титла 2 кръга преди края.

Lancia

Чезаре Фиорио не смята, че има смисъл от участие в последните две ралита, като счита, че титлата при конструкторите им е напълно достатъчна. 037 побеждава Quattro. Това е първият и единствен път, в който кола със задно предаване печели цял сезон при наличието на автомобили със задвижване на всички колела. Използвайки голяма доза хитрост и находчивост, навлизане в сивите зони на правилата, Lancia печели дори без да участва във всички състезания. Подвигът им е забележителен и за съжаление никога няма да се повтори. Считаме, че това е най-вълнуващият сезон в Световния рали шампионат и повече хора трябва да се запознаят с историята му. История, в която Давид победи Голиат.

Lancia
Lancia