Състезанията от легендарната група Б на световния рали шампионат през 80-те години вероятно са най-популярните, които автомобилният свят помни досега и ние напълно разбираме защо. Там имаше битки на чудовища с по над 500 конски сили, легендарни пилоти като Валтер Рьорл и Мишел Мутон, почти идеологически битки между задно предаване и задвижване на всички колела и автомобили изглеждащи като космически кораби под ламарините.

И тогава идват тълпите, разбира се. Можете ли да си представите страстта на феновете към мотоспорта тогава. Във видеозаписите от 80-те се виждат смелчаците, които се опитват буквално да докоснат прелитащите покрай тях с бясна скорост фаворити. Ненормално високите скорости по екстремните етапи довеждат до бруталната катастрофа на Хенри Тойвонен през 1986 г., в която загиват той и навигаторът му Серджио Кресто. Часове след трагедията, президентът на FISA забранява провеждането на състезания от рали Група Б.

И ако все още не сте си правили опита да изгледате някое друго видео, а само сте чували за този шампионат, имаме видео за вас, което не само ще ви запознае с Б групата, но ще ви накара да се влюбите в цялата автомобилна ера.