Подходящо ли е Audi Sport Quattro за всеки ден? Разбира се!

Audi Ur-Quattro без съмнение е един от най-емблематичните автомобили от миналия век, главно защото въведе задвижването на всички колела в рали шампионата и при автомобилите като цяло. И най-специалната версия досега е Sport Quattro къса база.

Petrolicious споделя историята на трикратния победител в Льо Ман Андре Лотерер и неговото лично ежедневено Sport Quattro. За разлика от повечето оцелели примери от хомологирания модел, колата на
Лотерер се използва всеки ден, а не стои само в гараж.

Моделът не е и фабричен. 2.1-литровият двигател с турбокомпресор изкарва 450 к.с. и е снабден с права генерация, за да могат петте цилиндъра да са по-свободни и да им се наслаждаваме още повече на уникалния звук. Фабричната версия предлага “само” 305 к.с. и 350 Nm въртящ момент.

Мощността се изпраща към постоянната система на задвижване на четирите колела, която включва заключващ се централен и заден диференциали, докато 5-степенната ръчна трансмисия е единствената възможност.

В сравнение с обикновените Quattro модели, Sport Quattro е с 320 мм по-късо междуосие, което драстично променя профила на автомобила и динамичното поведение на пътя. Audi твърди, че то дава време от 4,8 секунди до 100 км/ч., което го прави истински убиец на суперавтомобили от своята ера.

Ежедневното ползване на подобен автомобил е едновременно необичайно и страхотно, особено с този ауспух, който позволява на всички да узнаят, че в околността има рали легенда.