VW ID.R постви рекорд за електромобил на Nürburgring

ID.R

Volkswagen постави нов рекорд за електрическите превозни средства на Nürburgring. Няма изненада, автомобилът е ID.R.

Управляван от Ромен Дюма, ID.R успя да обиколи Nordschleife за 6:05.336 минути. Рекордът, зададен от Питър Дъмбрек с NIO EP9 направо беше разбит на пух и прах с 40.564 секунди. Това впечатляващо постижение стана възможно благодарение на факта, че Дюма поддържа средна скорост от 206.96 км/ч.

След рекорда, Дюма каза: „Да бъда рекордьор на Nordschleife ме прави истински горд. ID.R беше перфектно подготвен за Nordschleife и беше толкова забавно да изживея буйното ускорение и високата скорост в завой.“

Представителят на Volkswagen Хърбърт Дийс заяви също: „Nürburgring Nordschleife е не само най-взискателната писта в света, но също така и най-доброто тестово поле за превозни средства. ID.R усвои това предизвикателство с голяма разлика и завърши най-бързата обиколка на всички времена без вредни емисии.“

Дийс поздрави Дюма и заяви, че компанията вече може да нарече своята технология за електрически превозни средства, одобрена от Nürburgring. Това е важно за Volkswagen, тъй като се готви да пусне асортимент от електрически превозни средства, стартиращ с ID.3.

Това не е първият рекорд на ID.R, тъй като автомобилът вече записа рекорд от 7:57.148 минути на Pikes Peak International Hill Climb през 2018 г. Три седмици по-късно моделът постави рекорд за електрически превозни средства на фестивала на скоростта Goodwood. с време 43.86 секунди.

Както вече споменахме, ID.R беше специално конфигуриран за пробега. По-специално, автомобилът е оборудван с уникален аеродинамичен пакет, който се фокусира върху по-високи скорости, вместо да генерира максимална притискателна сила.

Volkswagen също така оптимизира системата за управление на батериите на автомобила. Въпреки това, той все още разполага с познатия задвижващ механизъм с два електродвигателя, които произвеждат комбинирана мощност от 671 к.с. и въртящ момент от 650 Nm.