Volkswagen I.D. R унищожени рекорда на Pikes Peak International Hill Climb през миналия месец и сега компанията пусна видео от събитието.

Заснет от хеликоптер, 8-минутният клип показва целия маршрут на колата, като звукът на електрическите двигатели може да бъде чут за фон. Кадрите не са най-вълнуващите, но си заслужава да се видят.

Управляван от Ромен Дюма, I.D. R успя да измине разстоянието от 20 километра за 7 минути и 57,148 секунди. Това означава, че електрическият автомобил победи съперници, задвижвани от конвенционални двигатели, както и предишния рекорд от Себастиен Льоб през 2013 година. Льоб завърши маршрута за 8 минути и 13,878 секунди и това означава, че Дюма е свалил 16 секунди.

За да постигне това,I.D. R е оборудван с два електрически мотора, които произвеждат комбинирана мощност от 671 к.с. и въртящ момент от 650 Nm. Автомобилът има и шаси от въглеродни влакна и кевлар, което му позволява да тежи по-малко от 1100 кг. Благодарение на комбинацията от лек дизайн и мощни електрически двигатели, състезателната машина може да ускори от 0 до 100 км/ч само за 2.25 секунди.

Докато ID. R успешно завърши мисията си да подобри рекорда на Pikes Peak International Hill Climb, Volkswagen предложи още електрически автомобили да вземат участие. Както заяви шефът на Volkswagen Motorsport Свен Смийтс по-рано тази година: „При производствените от Volkswagen автомобили, изцяло електрическите състезателни автомобили също ще играят все по-важна роля за нас в бъдещето“.