Volkswagen ID R постигна време от 7:57.148 на Pikes Peak

ID R

Вероятно Volkswagen са излели купища пари по програмата си ID R Pikes Peak. Но колкото и да са, всичко това се отплати.

В тазгодишната надпревара към облаците, Ромен Дюма закара своя I.D. R за време от 7 минути, 57.148 секунди. Това не само беше с една пълна минута по-бързо от електрическия прототип на Рис Милън, но беше достатъчно, за да подобри рекорда на Себастиен Льоб с Peugeot 208 T16 от 2013 г.

“ I.D. R Pikes Peak е спортният модел на ID семейството на Volkswagen. Днес видяхме на какво е способна тази технология „, каза техническият шеф на Volkswagen д-р Франк Уелш. „Всеки служител на Volkswagen може да бъде изключително горд от днешния резултат. Поздравявам екипа от дъното на сърцето си. С комбинация от изключителни инженерни умения, страст и ангажираност, екипът успя да създаде фантастична състезателна кола само за осем месеца. Volkswagen I.D. R Pikes Peak постави най-бързо време в историята на това изкачване, което се провежда от повече от 100 години – това говори за напредъка на електрическата мобилност. „

Победата допълва богатото портфолио на Дюма, тъй като преди това той е записал три силни времена на Pikes Peak, но никога не е подобрявал настоящия рекорд. Френският пилот е печелил два пъти 24 часа на Льо Ман – веднъж с Audi и с Porsche – както и Световния шампионат по издържливост на FIA през 2016 г. Талантливият пилот е участвал и в Световния рали шампионат и рали Дакар с ограничен успех.

„Ние надминахме нашите високи очаквания с този резултат“, каза Дюма. „I.D. R Pikes Peak е най-впечатляващата кола, която някога съм карал в състезанието. Електрическото задвижване означава, че много неща са различни и научих много по време на проекта. Екипът свърши точна, но същевременно спокойна работа. Не само постигнахме желания резултат, но и екипният дух също беше на ниво. Изключително горд съм, че съм част от него. „

Неговата машина изглежда по-близо до прототипите в „Льо Ман“, с които той записа толкова победи, но се захранва изцяло с електричество. Еквивалентът му е от 680 конски сили, а теглото е по-малко от 1100 килограма. Рекордът на VW представлява забележително подобрение над времето на Льоб … и може да отнеме известно време, преди някой да го подобри отново.