летяща кола

Летящите автомобили в последно време привличат все повече вниманието на автомобилните компании. Доказателство за това е и инвестицията, която Toyota направи във фирмата Cartivator разработваща летателни апарати.
Финансовият пакет е на стойност 40 млн. йени и ще подпомогне разработването на летящо превозно средство наподобяващо дрон, което би трябвало да бъде представено през 2020 година паралелно с откриването на олимпийските игри.

Според информация от уебсайтът на групата Skydrive ще бъде 2,9 м. дълго, широко 1,3м, а височината му 110 см. Малкият летящ автомобил ще може лесно да излита и каца на обществени пътища и същевременно да развива скорост от 100 км/ч докато е във въздуха. Стъпил на асфалта Skydrive ще има възможността да се движи с до 150 км/ч. За жалост все още не знаем подробности около техническата част, тъй като проектът е в развитие.


Въпросът за летящи автомобили беше повдигнат преди около месец, когато словашка компания пусна в продажба първата легална летяща кола Aeromobil 4.0. Дизайнът наподобяващ този на дрон, който се използва в проектът на Toyota, обаче, ни напомня повече за дрон-таксито, за което сме ви разказвали преди време. Припомнете си го тук.