летяща кола

Силно актуализираният Aeromobil 4.0 е по-бърз, по-безопасен и напълно сертифицаран да се движи по въздух и пътна мрежа. Той може да бъде поръчан предварително за сумата от 1 млн. паунда.

Спомняте ли си летящата кола Pal-V, която ви показахме преди месеци? Е, макар и да не стана ясно дали прототипът ще стигне до пазар, тя вече има конкурент в лицето на словашката марка Aeromobil.
Компанията е една от многото опитали се да пуснат в продажба първата летяща кола в света, но вместо това стана по-известна през май 2015 с грандиозно разбиване на тестов модел в тревисто поле. Въпреки инцидента марката се завръща с напълно нова версия Aeromobil 4.0, точно както обещаха преди 2 години.

словашка летяща кола
Летящата кола получи множество доработки, най-важните от които са карбонов монокок, който служи като предпазна вана при катастрофа и сгъваема задна перка. Крилата се прибират равномерно на покрива и честно да си признаем, това не е летяща кола във вида, в който сме я виждали по филмите. Ако решите, че ви се пилотира първо трябва да намерите писта или поне някаква равна поляна, след което ще трябва да отделите около 5 минути, за да сложите крилата в позиция а ла самолет. Въпреки тези неудобства Aeromobil е първото в света превозно средство отговарящо на европейските и американските правила за безопасност, както на пътя, така и във въздуха.

Старият Rotax двигател от версия 3.0 е заменен с 4-цилиндров боксер развиващ 300 к.с. Неговата роля на пътя е да генерира ток за електромоторите на предните колела, като в тази конфигурация колата развива до 160 км. Във въздуха машината може да се сравнява с някои от най-наточените спортни автомобили, там Aeromobil вдига над 350 км/ч и може да измине около 750 км пробег.
летящ автомобил
Тъй като безопасността е на първо място, особено след споменатия вече инцидент, моделът разполага с балистични парашути за пътниците, въздушни възглавници и дори парашут за самата кола, за да е сигурно, че при катастрофа тя ще падне в желаната зона.

Амбицията на компанията е следващата версия 5.0 да се предлага с безпилотна технология, работеща и на асфалт и във въздух. Според Румс цената от 1.3 млн. долара може да бъде значително занижена при бъдещите модели с възвръщането на инвестициите и развитието на технологиите. Фирмата ще произвежда до 50 летящи коли годишно, ако се оправдае търсенето им.