автономен дрон

С нашумяването на дроновете през последните години, няма как в главите на инженерите да не мине идеята за дрон, който да вози хора

Ето че такъв вече има и вероятността той да се превърне в основно транспортно средство на Дубай не е никак малка. EHang 184 направи своя дебютен полет над Бурж-ал-Араб, а директорът на Пътно-транспортната агенция в града Матар-ал Тайер заяви, че след време този тип транспортиране ще бъде повече от новост. Тестови полети на първия автономен дрон такси, в небето над туристическата столица, започват още този юли.

Яйцевидният летателен апарат с китайски произход бе представен за първи път на технологичното изложение CES в Невада през 2016 година. Той разполага с 4 ротора и може да носи до 100 кг багаж или един пътник с малко товар. При нисък до земята полет, EHang 184 може да лети в продължение на 23 минути, а ако се наложи да се издигне по-високо, за да заобиколи сграда например, времето се скъсява до 10 мин. при 100 км/ч. Максималната скорост, която може да развие е 180 км/ч, а обхватът му е с радиус 50 км.


Миналата година EHang 184 анонсира плановете си с Lung Technology да използват автономния дрон за транспортиране на органи, но това така и не се осъществи.
Интегрирането на този транспорт е част от стратегията на шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, която цели до 2030г. 25% от автомобилите в Дубай да са без шофьори. Страната вече има автономен влак, който вози милиони пътници годишно, а компанията на Илон Мъск обяви миналия ноември, че има интерес да построи футуристичната система Hyperloop One между Абу Даби и Дубай, като времето за пътуване ще се скъси от два часа до 12 минути.