Toyota иска да възроди Celica и MR2

Celica

Toyota Supra продължава своя бавен ход към производството и нов доклад подсказва, че в крайна сметка може да се присъединят и нови Celica и MR2.

Според Боб Сороканич ot Road and Track, помощник-главният инженер на Supra Масаюки Кай даде изявление миналата седмица по време на тест на очаквания спортен автомобил. По време на дискусия Кай каза: „Искаме да върнем Celica, искаме да върнем MR2.“

Кай каза, че компанията е решила да върне Supra първо, защото има „най-голямо търсене от пазара.“ Сега, когато моделът е почти готов, е възможно да се появи нова Celica или MR2.

Кай предположи, че нищо не е решено, но намекна, че една модерна Celica може да бъде купе със задвижване на всички колела. MR2, от друга страна, може да запази оформлението си със средно разположен двигател. Въпреки това, компанията все още трябва да разбере дали този ход ще е доходоносен.

Спортните коли се продават в сравнително малки количества и Кай отбелязва, че се използват много компоненти, които не могат да се споделят с по-конвенционални модели. Едно решение би било да се обединят с друг производител на автомобили, каквото направиха с BMW за Supra и Subaru за 86.

Не е ясно дали друга компания би била склонна да работи с Toyota за нова спортна кола, но Кай похвали Mazda и каза, че вярва, че има „много неща, които трябва да научим“ от компанията. Той също така предложи, че без партньорството на BMW и Toyota вероятно нямаше да има ново Z4 или Supra.

Макар че би било интересно да видим нова Celica или MR2, двата модела излязоха от производството в средата на 2000-те. MR2 не е огромен хит в САЩ, тъй като данните от Carsalesbase сочат, че продажбите достигат връх от 32 309 бройки през 1985 г. и спадат до няколко хиляди в края на производствения цикъл. Celica се представяше по добре, тъй като Toyota продаваше повече от 50 000 броя през 2000 г. Въпреки това продажбите бързо спаднаха.