Skoda ще представи 19 нови модела в следващите 2 години

Skoda

Skoda използва годишната си пресконференция, за да обяви плановете си за пускане на пазара на 19 нови автомобила до края на 2020 г.

Компанията не разкри всички 19, но потвърди, че един от моделите ще бъде производствена версия на концепта Vision X, който наскоро дебютира на автомобилното изложение в Женева. Той ще бъде въведен през 2019 г. заедно с няколко екологични модела, включително Citigo EV и Superb plug-in хибрид.

Една година по-късно компанията ще представи производствената версия на концепта Vision E. Това ще бъде електрическо превозно средство на батерии, базирано на архитектурата MQB, която ще бъде и основна основа за модели на Volkswagen, като ID Buzz и ID Crozz.

Skoda възнамерява да пусне на пазара общо 10 електрифицирани превозни средства до 2025 г., като компанията ще постигне това, като инвестира около 2 милиарда евро в „електромобили и нови мобилни услуги“ през следващите пет години.

Освен че говори за бъдещето, Skoda разкрива, че 2017 е била най-успешната им година, тъй като те са продали 1,200,500 автомобила и имат рекордна оперативна печалба от 1,6 милиарда евро. Членът на борда на директорите в областта на финансите и ИТ, Клаус-Дитер Шюрман приписва тези постижения на „успешното изпълнение на нашата SUV стратегия и на нашите по-добри разходи“.

Макар че кросоувърите Kodiaq и Karoq бяха хит на компанията сред потребителите, Octavia беше най-продаваният модел през 2017 г. Китай беше най-големият пазар на марката, с 325 000 доставки. Следват Германия (173,300), Чехия (95,000) и Великобритания (80,100).

Връщайки се към кросоувърите, Skoda продаде близо 100 000 бройки на Kodiaq в първата си пълна година на продажби. Karoq също набира популярност, тъй като компанията е доставила 6 500 бройки в последните месеци на миналата година.

Skoda