Skoda Vision X Concept ще е следващият малък кросоувър

Vision X Concept

Планът за разширяване на гамата на Skoda ще продължи с нов кросоувър, който ще бъде поставен под Kodiaq и Karoq, като марката ще визуализира автомобила с Vision X Concept.

Показан онлайн преди медийната си презентация на автомобилното изложение в Женева във вторник, новият концепт е „компактно съотношение“ и има „кристален външен“ дизайн, според  думите на фирмата.

Това, което се опитват да кажат те е, че стилът му е вдъхновен от по-големите Karoq и Kodiaq, с няколко по-интересни елемента, за да подчертае концептуалната си природа. Зелената боя с черен покрив, алуминиевите и черни акценти и предницата го правят лесно разпознаваем модел на Skoda.

Все пак моделът за серийно производство ще бъде по-опростен, така че може да забравите за тези  тънки LED фарове, липсата на дръжки на вратите и други външни акценти.

Братът на VW T-Roc и Seat Arona, Vision X ще е по-дълъг и по-широк от двете, с дължина 4250 мм. и ширина 1800 мм. и ще има по-нисък покрив. По-важното е, че междуосието ще е по-дълго – точно 2,645 мм., с 55 мм. по-дълго от T-Roc и 80 мм. повече от Arona, тъй като Skoda иска Vision X да предлага повече пространство и практичност от другите два модела от семейството.

Отвътре шоу автомобилът има футуристичен вид, с много различни акценти, които са по протежение на таблото, колоните, вратите, волана, централната конзола и седалките. Също така виждаме инфоразвлекателна система, волан с две спици и цифров инструментален клъстер.

Описано като „първото хибридно превозно средство в историята на Skoda, което има CNG двигател с компресиран природен газ и бензинов двигател, както и електрически мотор“, новият Skoda Vision X е с емисии само от 89 г/км. CO2 в концептуална форма. Той използва 1.5-литров 4-цилиндров двигател, който може да работи на компресиран газ или бензин, подкрепян от електрически мотор. По-важното е, че концептът ще задвижва всички колела.

Това е всичко, което автомобилът разкрива засега, но не забравяйте, че той „дава конкретен поглед към третия член на успешното SUV семейство“, според шефа на марката Бернхард Майер. Очаквайте производственият модел да бъде показан през втората половина на 2019 година.