Seat Cupra e-Racer започва нова ера в туристическите състезания

Cupra e-Racer

Нека не се заблуждаваме: електрическите състезания не са вече табу. И не говорим само за Formula Е: този уикенд стартираха новите серии ETCR с първа демонстрация по време на финала на TCR Europe сезона на пистата Catalunya близо до Барселона. Там новата Cupra e-Racer се появи за първи път пред събралите се фенове.

Е-Racer е базиран на Leon Cupra TCR, но е с изцяло електрически задвижващ механизъм – и по-мощен. С еквивалент от 680 к.с., Cupra e-Racer е с 330 к.с. по-мощен от конвенционалната версия. Макар че голямата батерия го прави по-тежък, на модела отнема само 3.2 секунди, за да достигне 100 км/ч. и 8.2, за да удари 200. И няма нужда от капка гориво за това.

„Ние сме толкова горди, че сме пионерите, които създават нови преживявания за глобалния мотоспорт“, каза директорът на Cupra Racing Хайме Пуиг. „Електрическите състезания бяха нещо от далечното бъдеще, но ние ги доближихме. Едно от основните предизвикателства пред електрическия автомобил е да намери баланс между мощност и пробег и това го прави толкова вълнуващ.“

Организаторите на сериите WSC Technology обявиха, че първият ETCR шампионат ще започне през 2020 г. До тогава трябва да видим повече производители да разработват подобни машини. В сегашния си вид, Cupra e-Racer е доста впечатляващ и със сигурност ще революционизира състезанията с туристически автомобили, точно както Formula Е го прави с едноместните.

„Нашата крайна цел е да покажем на феновете, че състезанията с електрически автомобили са също толкова забавни, колкото и тези с двигател с вътрешно горене“, заяви шефът на WSC Марчело Лоти. „ETCR прилага електрическа мощност към една и съща концепция на шасито като при автомобилите от TCR. Това вече привлича интереса на различни производители, които също го възприемат като инструмент за ролята на моторния спорт като платформа за научноизследователска и развойна дейност, която може да създаде опит и иновации за стандартните продукти „.