най-добре платените пилоти

Що се отнася до спортовете с най-големи заплати, първият който ви се появява на ум сто процента е футболът. Там дори сравнително неясни играчи са способни да печелят по няколко милиона паунда годишно, благодарение на заплатите от клубовете, спонсорства, бонуси и т.н.

Но знаете ли, че през 2016 година първенецът сред най-добре платените пилоти във Формула 1 – Люис Хамилтън получава чиста годишна заплата (42 млн. долара без бонусите) колкото тази на най-богатия футболист – Кристиано Роналдо. Себастиан Фетел също прибира в банковата си сметка 42 млн. долара.

Възможно е заплатите в най-добрия автомобилен шампионат да не са толкова широко дискутирани, но все още има огромно, колосално количество пари в този спорт. Ето и десетте най-богати пилоти в историята на Формула 1, класирани по ред на тяхното нетно състояние.

най-добре платените пилоти

10. Нико Розберг

Нетна печалба: $30 млн.
Статус: Неактивен

Бедният Нико. След години прекарани в преследване на съотборника си Люис Хамилтън, той най-накрая се добра до световната титла за 2016-та година, а няколко дни по-късно обяви край на кариерата си.

Въпреки, че е на последно място в топ 10-ката с нетна стойност от 30 млн. долара, кариерата на Розберг в моторния спорт не е приключила окончателно. Младият германец в момента е посланик на Mercedes-Benz и междувременно е мениджър на някои известни пилоти, сред които Роберт Кубица.

най-добре платените пилоти

9. Себастиан Фетел

Нетна печалба: $45 млн.
Статус: Активен

Въпреки че е сред най-добре платените пилоти на Ф1 от 2016 г., благодарение на рекордния тригодишен договор с Ферари, който му носи приблизително 50 милиона долара годишно, Фетел се нарежда само на девето място в списъка на най-богатите състезатели във Формула 1.

Преди да подпише мечтата си за „Скудерия“, Фетел се състезава за „Ред Бул-Рено“ и е един от само петимата пилоти, които някога печелили поне четири шампионски титли на Формула 1.

8. Дейвид Култард

Нетна печалба: $70 млн.
Статус: Неактивен

Един от най-популярните и успешни британски пилоти на Формула 1 с общо 13 победи в грандиозната си кариера – Скот Дейвид Култард, също е натрупал немалко приходи през годините.

Освен това той е редовен член на екипа на Формула 1 по телевизия BBC, откакто се оттегля от състезанията през 2009 г. Култард притежава и няколко имота, включително хотели в Лондон, Швейцария и Монако.

7. Дженсън Бътън

Нетна печалба: $105 млн.
Статус: Неактивен

Бътън е световният шампион за 2009 година в надпреварата, а две години по-късно притеснява конкуренциията и от болида на Мерцедес със съотборник Люис Хамилтън. От тогава той се е оттеглил от пилотската кариера, въпреки че записа еднократно завръщане в Гран При на Монако през 2017, замествайки Фернандо Алонсо.

Изпълненията му на пистата доведоха до натрупването на стабилни богатства от порядъка на 105 милиона долара, 22 метрова яхта, закотвена в Монте Карло и 7-мо място в класацията на най-добре платените пилоти във Формула 1.

най-добре платените пилоти

6. Еди Ървайн

Нетна печалба: $180 млн.
Статус: Неактивен

Северно ирландския автомобилен състезател има десетгодишна история във Формула 1, през която е обиколил отбори като Джордан, Ферари и Ягуар. След 4 спечелени титли със Скудерията, той се оказва единствения пилот, който успява да прати Ягуар на подиума в рамките на кратката история на тима.

След като се оттегля от спорта, Еди се преоткрива като инвеститор във верига ваканционни имоти и къщи покрай бреговете на Флорида. Собственик е на луксозен комплекс в Карибския регион и премиум яхта за $18 млн., която преди това е возила румънския диктатор Николае Чаушеску.

5. Ален Прост

Нетна печалба: $185 млн.
Статус: Неактивен

С 4-те си спечелени шампионски титли, Прост е поредния в клуба на куатро шамионите, чиито постижения в момента се стремят да надминат Люис Хамилтън и Себастиан Фетел.

На 63 годишна възраст, французинът е сред най-старите в класаията, а също така и сред най-богатите с нетно състояние от $185 млн. Това е факт, благодарение на добрите инвестиции в недвижими имоти и акции, носещи му облаги от парите спечелени в кариерата му на състезател.

най-добре платените пилоти

4. Кими Райконен

Нетна печалба: $200 млн.
Статус: Активен

Кариерата на „Ледения“ във Ф1 започва през далечната 2001 година и с бързи темпове достига върхове, заплашвайки големите имена на Алонсо и Шумахер. Това изстрелване при акулите се отразява добре на банковата сметка на финландеца, който през 2009 е обявен за втория най-добре платен спортист след Тайгър Уудс.

3. Фернандо Алонсо

Нетна печалба: $220 млн.
Статус: Активен

Започвайки кариерата си в картинга на само 3 годишна възраст, Алонсо стига до Гран При-тата през 2000 година и бързо превръща името си в едно от най-разпознаваемите в спорта.

Успехите му на пистата са достатъчно големи, за да му донесат приблизително 220 милиона долара и третото място в класацията на най-добре платените пилоти. През 2016 година е и на 24-то място в топ 100 на най-богатите спортисти.

2. Люис Хамилтън

Нетна печалба: $220 млн.
Статус: Активен

Няма спор, че Люис Хамилтън е сред най-успешните и най-добре платените пилоти във Формула 1 за всички времена. 33-годишният състезател е в разгара на кариерата си с 4 световни титли и начело във временното класиране на тазгодишния сезон. Въпреки че годишната му заплата от Мерцедес ($50 млн.) е с $10 млн. по-ниска от тази на Себастиан Фетел, Хамилтън получава приходи от много световноизвестни марки, сред които Puma, L’Oreal, Monster Energy и Tommy Hilfiger, чиито лога носи.

Британецът е горд собственик на огромно имение в Лондон, апартамент в Женева и Монте Карло, личен самолет, страхотна колекция от автомобили, сред които ще се нареди и хиперспортния Mercedes-AMG Project One. Въпреки че от тима му не бяха много доволни, Хамилтън се сдоби и с поръчково Ferrari LaFerrari преди година, но това не пречи да притежава и Pagani Zonda с неговите инициали. Да не забравим и страхотната 28-метрова яхта Sunseeker, за която плати 3,8 млн паунда.

1. Михаел Шумахер

Нетни приходи: $780 млн.
Статус: Неактивен

Разбира се, първото място трябва да бъде запазено за Михаел Шумахер, който излезе от пенсионирането си през 2009, за да кара за Мерцедес, но е по-известен с успехите си в тима на Ферари.

В един момент от живота си Шумахер беше втората най-добре платена спортна звезда в света, чиято по-голяма печалба идваше директно от Ферари. През 2005 година списание „Евробизнес“ го нарече първият милиардер спортист в света.

Най-добре платеният пилот в историята на Формула 1 все още държи доста рекорди в спорта, сред които, най-много победи във Ф1, най-много ‘най-бързи обиколки’, най-бърза обиколка в сезона, най-много подиуми, най-много завършени състезания в зоната на точките, най-много попеди в определено Гран При, най-много победи в един сезон.

Значителна част от нетната стойност на Шумахер идва от рекламния договор на пилота с немската компания за финансови услуги Deutsche Vermögensberatung, която му плаща по $8 млн., само за да носи емблема с размер 8х10 см на своята бейзболна шапка.

Михаел Шумахер притежава няколко луксозни имота на брега на женевското езеро, личен остров от „Света“ в Дубай и неща като частен самолет за $2.1 млн. и поръчково Ferrari FXX.

През 2013 година седемкратния световен шампион претърпява тежка черепно-мозъчна травма на главата след ски инцидент в Алпите, но вече 5-та година получава денонощно лечение в дома си в Женева.