Porsche 935 Clubsport почитата легендата със 700 к.с.

935

Porsche използва Rennsport Reunion, за да представи изненадващата нова състезателна кола – 935.

Вдъхновен от емблематичния 935/78, новият модел е състезателен автомобил Clubsport в ограничена серия, който не е проектиран да се състезава никъде.

Автомобилът е базиран на 911 GT2 RS и разполага с ретро вдъхновено купе, което е до голяма степен конструирано от леки материали като карбонови полимери (CFRP). В 935 виждаме компоненти, споделени със състезателните автомобили, като LED светлините от 919 Hybrid LMP1, страничните огледала от 911 RSR и титаниеви тръби, подобно на Porsche 908 от 1968. Не на последно място виждаме аеродинамични джанти, наподобяваще тези в 935/78.

Придвижвайки се в кабината, воланът е от въглеродни влакна, а зад него стои цифров инструментален клъстер от 2019 911 GT3 R. Пилотите седят в състезателна седалка Recaro и са подсигурени от 6-точков колан.

Отдясно виждаме уникална централна конзола и дървен лост за предавките, който отдава почит на историческите състезателни автомобили като 909 Bergspyder и 917. Моделът също така има климатик, ролкейдж и по желание седалка за пасажер.

Задвижването идва от twin-turbo 3.8-литров, 6-цилиндров двигател, който произвежда 690 к.с. Той е свързан със 7-степенна PDK трансмисия, която изпраща мощността чрез диференциал с ограничено приплъзване.

Porsche отказа да каже колко бърза е колата, но потвърди, че моделът тежи 1,380 кг и разполага с подсилена спирачна система с шест-бутални алуминиеви апарати отпред. Моделът също разполага с Porsche Stability Management, тракшън контрол и антиблокираща спирачна система, които могат да бъдат индивидуално регулирани или напълно изключени.

Според заместник-председателя на Motorsport дивизията на Porsche д-р Франк-Стефен Вализер, „Тази грандиозна кола е подарък за рождения ден на Porsche Motorsport за феновете по цял свят.“ Той добави: „Тъй като автомобилът не е хомологиран, инженерите и дизайнерите не трябваше да следват обичайните правила и по този начин имаха свобода в процеса на развитие. „

Производството ще бъде ограничено до 77 единици, а цената ще започне от € 701 948. Независимо колко струва колата, първите доставки са насрочени за юни 2019 г.