Уникално Porsche 911 Carrera RSR Turbo от 1974 г. отива на търг

RSR

Виждали сме, че от време на време се продават класически автомобили, предизвикващи емоции, но този модел е повече от забележителен.

Това е Porsche 911, както можете да видите – но не обикновено 911. Това е 1974 Carrera RSR 2.1 Turbo, първото турбокомпресорно Porsche, което се е състезавало на Le Mans.

То е едно от четирите, подготвени фабрично, спонсорирани от Мартини през тази година, с крило, което може да издържи джъмбо-джет и арки на колелата, криещи под тях огромни „валяци“. Този автомобил завършва на второ място в Le Mans през 1974 г. и участва още на Brands Hatch, Watkins Glen и Daytona.

Известно като R13, то проправи пътя на много турбокомпресорни Porsche-та и остава в оригиналното си състояние заедно с всички лепенки. Не е чудно, че Gooding & Company прогнозира, че то ще се продаде за 7 милиона долара, когато достигне до аукциона на Amelia Island следващия месец.

„RSR 2.1 Turbo е наистина неразделна част от наследството на Porsche в моторните спортове и влиянието му може да се види в последвалите модели на пътя и в състезанията“, заяви търговецът Дейвид Гудинг. „Тази кола отваря пътя за емблематичното Porsche 930 и неговия наследник – 934. Турбокомпресорните Porsche-та, като 962, доминираха състезанията за издръжливост през годините. С тържеството, отбелязващо 70-годишнината, Porsche е категорично в светлината на прожекторите и в съзнанието на колекционерите.“

Твърде странно за вашия вкус? Светло жълто 934 Group 4-spec също ще присъства на това събитие и се оценява между $ 1,2 и 1,6 милиона. По-примамливо обаче може да бъде 962C.

Клиентската версия на 962 прототипите е това 962C, лидер в Le Mans през 1990 г., докато двигателят не гръмна само петнадесет минути преди края. Жалко, разбира се, но то отдавна е възстановено и представено в оригиналните си окраски на Repsol. Предполага се, че то ще се продаде за $ 1.5-2 милиона на същото събитие.