Люис Хамилтън спечели Гран При на САЩ

Люис Хамилтън е все по-близо до четвъртата световна титла, след като спечели Гран При на САЩ.

Люис Хамилтън бе изпреварен от Себастиан Фетел, още в началото на състезанието. Британецът обаче беше блестящ и си върна първата позиция. Така абсолютно справедливо пилотът на Mercedes се поздрави с 62-рата си победа във Формула 1.

На втора и трета позиция се наредиха пилотите на Ферари. Фетел беше по-бавен от Хамилтън с 10.1 секудни и се класира втори. Кими Райконен пък бе изпреварен от Макс Верстапен в последната обиколка, но съдиите отсъдиха нарушение за излизане от пистата при изпреварване на младока и така Кими зае третото място в надпреварата.

Заради 5-секундното си наказание Макс Верстапен се нареди на четвъртата позиция, точно пред съотборника на Хамилтън – Валтери Ботас. Mercedes спечелиха 4-та последователна титла при конструкторите при оставащи още 3 състезания от календара.

Себастиан Фетел стартира невероятно от втора позиция и изпревари Хамилтън още в първи завой. След няколко обиколки Mercedes-ът се залепи за водещата кола и след кратка борба британецът излезе на чело. Германецът от Ferrari влезе за гуми в 16-тата обиколка, докато Хамилтън реши да остане още 3 след него. Фетел направи серия от бързи обиколки, но след грешка предостави възможност на британеца да го изпревари при излизането си от бокса.

Макс Верстапен направи дълъг стинт и от 16-то място поведе колоната, докато лидерите бяха за гуми. Той не устоя на атаката на водещия пилот на Mercedes и бе изпреварен от него на 14-ти завой.

Младокът на Red Bull мина през бокса в 24-та обиколка и излезе 5-ти. След 13 обиколки той отново бе извикан в бокса. Той премина към суперсофт гуми, същото стори и Фетел, който излезе 4-ти. Така Ботас и Райконен излязоха зад лидера. Ferrari-то на финландеца беше по-бързо и така той успя да изпревари сънародника си от Mercedes за втора позиция.

Фетел също изпревари Ботас и 5 обиколки преди края се озова трети. Съотборникът му го пусна на 1-ви завой, но в последната обиколка той бе догонен от Верстапен. Пилотът на Red Bull го изпревари, но трябваше да се утеши с 4-то място след наложеното му 5-секундно наказание.

Съотборникът на Макс, Даниел Рикардо имаше тежък ден след ранно отпадане. Той водеше невероятна битка с Ботас за третото място, но отпадна поради предполагаема повреда в двигателя. Окон успя да завърши на 6-то място, под атаките на Карлос Сайнц с Renault.  Това бяха първите точки на испанеца с новия си отбор. Серхио Перез, Фелипе Маса и Данийл Квият допълниха топ 10.

Брендън Хартли завърши на 13-та позиция в своя дебют за отбора на Toro Rosso. Той бе 26 секунди по-бавен от съотборника си Квият. Нико Хюлкенберг отпадна поради загуба на налягане на масло, докато Алонсо имаше проблеми с двигателя.

Паскал Верлайн също не завърши след контакт с Кевин Магнусен. Другият пилот на Sauber Маркус Ериксон пък бе 15-ти след друг контакт с последния финиширал Магнусен.