Най-бързите и мощни състезателни автомобили вече не се състезават на Nordschleife. Ако това стане, може би ще падне рекорда, даден от Стефан Белоф с Porsche 956 през 1983 година. Като последното 919 Hybrid LMP1, например. За съжаление пистата е прекалено трудна и прекалено опасна за такива машини. Но Porsche все пак изненада феновете си.

В подготовка за надпреварата за 24 часа на Nürburging този уикенд, немският производител докара 956 (като на Белоф) заедно с 919 Evo за демонстрационна обиколка на вездесъщата писта.

Това е същият прототип, който счупи рекорда на Spa миналия месец. И той можеше да направи същото тук, демонстрирайки пълните си способности. Но вместо това се появи на парадна обиколка пред 200 000 фенове заедно с 956.

„Събирането на тези два изключително успешни състезателни автомобили запечата забележителни снимки“, заяви шефът на LMP1 за Porsche Фриц Ензингер. „Първоначалната идея за прощална обиколка с Porsche 919 Hybrid се появи миналото лято, скоро след като беше взето решение за излизане от Шампионата за издържливост на FIA. Първо говорихме за изложба и демонстрации. Но след това идеята еволюира, съчетавайки изпращането на автомобила с опит за рекорд, за да покаже истинския си потенциал. Дори премахнахме някои ограничения по 919, наложени от правилника.“

Можете да се насладите на представлението във видеоклипа и изображенията по-долу. Но това няма да бъде последната спирка на 919 Tribute Tour. Той ще се завърне на Spa за 24-часовото състезание на VW през юли, а след това ще участва в Goodwood Festival of Speed ​ следващия уикенд. Също така ще посети Brands Hatch в Обединеното кралство за Фестивала на Porsche и Rennsport Reunion на Лагуна Сека през септември. Кой знае, може би ще постави някой и друг рекорд по пътя си. Но рекордите на Spa и Nurburgring принадлежат на Porsche и ще останат така в близко бъдеще.