Porsche се отказва от дизела

Taycan

Porsche потвърди, че вече няма да предлага дизелови модели на нито един от моделите си, а шефът на компанията Оливър Блуме казва, че вместо това, фирмата ще засили развитието на хибридни и електрифицирани технологии.

Autocar разкри през февруари, че фирмата е прекратила производство на двата си дизелови модела, Macan S Diesel и Panamera 4S Diesel, поради спада в търсенето на клиентите и въвеждането на по-строги тестове за емисии. По това време Porsche каза, че това не означава, че „са решили да спрат всички дизелови модели“.

Компанията вече съобщава, че няма да предлага дизелови двигатели в бъдеще, като отбелязва, че те представляват едва 12% от продажбите на Porsche в света през 2017 г.

„Porsche не демонизира дизеловото гориво“, каза Блуме. „Това е и ще остане важна технология за задвижване. Ние, обаче, като производител на спортни автомобили, за които дизелът винаги играе второстепенна роля, стигнахме до заключението, че бихме искали нашето бъдеще да бъде без дизелово гориво. Естествено, ние ще продължим да се грижим за нашите съществуващи дизелови клиенти с професионализма, който очакват. „

Компанията се готви да пусне електрическата спортна кола Taycan през следващата година и казва, че до 2025 г. „всяко второ Porsche може да има електрическо задвижване“, т.е. хибридно или изцяло електрическо задвижване.