Porsche планира да направи всички модели освен 911 електрически

Porsche

Porsche завършва новия Taycan, който може да бъде върхът на електрическия айсберг.

Носеха се слухове, че Porsche иска да добави още електрически автомобили към гамата си, а германският Manager Magazin съобщава, че компанията иска всички модели освен 911 да бъдат електрически. Планът се разпространява от главния изпълнителен директор Оливър Блуме, който смята, че ще бъде твърде скъпо да се разработват електрически автомобили и такива с бензинови двигатели едновременно.

Няма съмнение, че постепенното премахване на повечето бензинови двигатели значително ще намали разходите за разработка, но гама от електрически автомобили наPorsche може да се окаже спорна.

Porsche

Както отбелязва The Drive, много от съществуващите модели на компанията ще преминат към електрически задвижвания между 2022 и 2025. Това значително ще увеличи броя на електрическите автомобили, които компанията продава.

В доклада се казва, че нещата ще започнат бавно, тъй като компанията само проектира, че около 0,2% от продажбите ще дойдат от електрическите превозни средства до края на 2019 г. Този брой бавно ще се увеличи до 17,7% през 2022 г. и 78,74% през 2025 г. Ако може да се вярва на доклада, почти 100% от продажбите ще дойдат от електрически превозни средства до 2027 г. – с изключение на 911.

Докато Porsche играе на сигурно с 911, остава да видим дали потребителят ще е готов да купи електрически версии на Boxster, Cayman, Cayenne, Macan и Panamera. Въпреки това, това не е първият път, когато компанията се бори с идеята, тъй като Porsche представи Boxster E още през 2011 година. Автомобилът предлага и асортимент от ориентирани към мощността plug-in хибриди.