Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept дебютира в Китай

Ultimate Luxury

Видяхме изтеклите снимки. Сега Daimler официално вдигна покривалото на най-новия си концепт.

Дебютирайки на автомобилното изложение в Пекин тази седмица, Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept e нов кросоувър от немския автомобилен производител. И може да хвърли светлина към следващо поколение GLS.

Vision Ultimate Luxury седи високо като SUV. Но вместо обичайната каросерия, той приема формата на седан. Той се отличава с конвенционален багажник като седан, а не отделна врата, която ще намерите на повечето SUV-ове. Нещо като Suzuki X90, само, че по-голям. Много по-голям: С дължина от 5260 мм, широчина – 2110 мм и височина от 1764 мм, концептът е масивен. По-дълъг и по-широк от настоящия GLS, но по-близо до пътя.

В тази форма, Mercedes е добавил елементи от дизайна Maybach. Тесните фарове са до масивна решетка. Подобно на онази, която за първи път видяхме във Vision Mercedes-Maybach 6 coupe concept (и наскоро приложена в Maybach S-Class). 24-инчовите джанти изглеждат  прекалено големи. Каросерията е покрита с няколко слоя червен металик за по-дълбоко лъскаво покритие. И това е почертани с доста хром.

Ultimate Luxury

Вътре изглежда толкова луксозно, колкото бихте очаквали, по съвсем модерен начин,  само като в концепт. Кабината е в бяло и розово злато, с облицовка от абанос и два свободностоящи 12,3-инчови дисплеи. Ниското табло придава усещане за откритост, подпомогната от огромните стъклени панели на покрива. Въпреки голямата си форма Mercedes разполага само с четири места. Но тези тронове изглеждат по-луксозни отколкото в частен самолет. Което е разбираемо, защото кросоувърът е проектиран според китайския вкус – да бъде управляван от шофьор, а не от собственика му.

Вместо да монтира големите V8 или V12 двигатели, налични в Maybach S-Class, концепцията се задвижва от 4 електрически мотора (като Vision 6). Заедно те произвеждат умопомрачаващите 750 конски сили. Батериите от 80 kWh под пода му дават пробег от над 300 км. (Това е по стандартите в САЩ или 500 километра за новия европейски цикъл.) Няма информация за ускорението, но се казва, че концептът може да достигне електронно ограничена максимална скорост от 250 км/ч. С капацитет за зареждане от 350 кВт, той може да се зареди за 100 километра пробег само за 5 минути. Това дори включва безжично зареждане за допълнително удобство. Защото кой иска да включва своя plug-in, или да кара шофьора си?

„Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury е напълно нов архетип от вид, който никога досега не сме виждали“, каза главният дизайнер на Daimler Гордън Уагенер. „Нашата концепция съчетава ДНК на SUV с тази на седан, за да произведе ултрамодерен SUV с триобемен дизайн. С чувство и чиста изтънченост създадохме незабравим автомобил, който подчертава позицията на Mercedes-Maybach като най-добрата луксозна марка.“