Mercedes EQ S ще последва EQ C в електрическата гама

EQ S

Mercedes официално стартира своята кампания за електрификация с въвеждането на новия EQ C кросоувър. И така, какво следва за германския производител?

Отговорът е EQ S, ако последните данни се окажат верни. Според Autocar Daimler се готви да въведе нов флагмански електрически седан, до S-Class, но по-близък до CLS. Той ще бъде изграден на изцяло нова платформа за електрически автомобили.

Детайлите на този ранен етап са все още малко, но EQ S вероятно ще се сдобие с два електродвигателя (по един на всяка ос) в подобна конфигурация като EQ C. Тя се отличава с еквивалентни 402 конски сили и въртящ момент от 764 Nm.

Той ще бъде построен в основната фабрика на Daimler в Зинделфинген в Щутгарт, за разлика от EQ C, който ще се изгражда в завода в Бремен. Очаква се EQ S да се появи някъде през 2020 г., по същото време, когато Mercedes представи EQ компактен хечбек, позициониран в другия край на електрическата си гама.

Тези три модела ще бъдат само началото. Очаква се Daimler да пусне не по-малко от 130 електрифицирани автомобила през следващите години, включително изцяло електрически автомобили, EQ Power plug-in хибриди и EQ Boost меки хибриди.

След EQ C, EQ S и EQ A можем да видим компактен седан, който ще се изправи срещу Tesla Model 3, компактен кросоувър (подобен на предстоящия GLB) и електрически спортен автомобил, разработен от Mercedes-AMG. Марката „Smart“ също така приема  EQ за електрическите си автомобили. Ще има още електрифицирани версии, базирани на конвенционалните модели. Всичко това очертава доста сложна картина на това, което ни предстои от немския производител за следващите години.